Πότε και πως θα μειώσει η Ελλάδα τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Πότε και πως θα μειώσει η Ελλάδα τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Κεντρική επιδίωξη για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.  Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ανέβει σε μεγαλύτερα σκαλοπάτια φθάνοντας σε υψηλότερες επενδυτικές βαθμίδες (Investment grade) που θα δώσουν την δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί πλεονάσματα χαμηλότερα από το 3,5% του ΑΕΠ που θεωρητικά παραμένουν «κλειδωμένα» ως το 2022.

Μία πρώτη αρχή θα μπορούσε να γίνει με τον στόχο του 2020,εφόσον «κομβικές» μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας προχωρήσουν με βάση τις «επιταγές» του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας θα οδηγήσουν σε μείωση του το κόστους δανεισμού για το ελληνικό κράτος. Επομένως, την ερχόμενη εβδομάδα  ενδέχεται να πραγματοποιήσει νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές για την άντληση ποσού 2 δις. ευρώ εκδίδοντας ομόλογο διάρκειας 10 ετών, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης, προσελκύοντας έτσι επενδύσεις από το εξωτερικό και συμβάλλοντας στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εφόσον ανέφεραν χθες για το θέμα κυβερνητικές πηγές η μείωση των πλεονασμάτων θα μειώσει την ελληνική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους ενώ αντίστοιχες κινήσεις θα πρέπει να υπάρξουν από την πλευρά των εταίρων, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η διαφορά. Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση επιταχύνουν τις κινήσεις, εν όψει του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, σε δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά στο διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», όπου με νέες τηλεδιασκέψεις το Σαββατοκύριακο θα επιδιωχθεί η συμφωνία με τους θεσμούς για το οριστικό σχέδιο, προκειμένου αυτό να έχει ψηφισθεί έως την ερχόμενη Πέμπτη. Κυβερνητικός παράγοντας με γνώση του θέματος, ανέφερε ότι οι κύριες ενστάσεις από την ΕΚΤ οφείλονταν στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε το προγενέστερο σχέδιο από τη συμφωνία κυβέρνησης- τραπεζών την περασμένη Τετάρτη. Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το πώς θα γίνει ο νέος διαγωνισμός.

Τα κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα αρχικά την περίοδο κοντά στο Πάσχα και μετά τον Μάιο ή τον Ιούνιο./IBNA