Πως ο τουρισμός και οι εξαγωγές δίνουν ώθηση στο ελληνικό ΑΕΠ

Πως ο τουρισμός και οι εξαγωγές δίνουν ώθηση στο ελληνικό ΑΕΠ

Σε “πυλώνες” της ενίσχυσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύονται τόσο ο τομέας του τουρισμού όσο και ο κλάδος των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τα στοιχεία των τελευταίων ετών θα διαπιστώσει ότι και οι δύο προαναφερόμενοι τομείς δίνουν “τροφή” στο ελληνικό ΑΕΠ, καθώς αποτελούν περίπου το 35% της συνολικής του αξίας, με το παραπάνω ποσοστό να κατανέμεται σε περίπου 20% για τον τουρισμό και 15% για τις εξαγωγές. Όπως φαίνεται και τα τελευταία στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να είναι θετικά, προοιωνίζοντας την ενίσχυση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,1% φέτος και κατά 2,5%, όπως αναμένεται να προβλέπει και ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2019, του οποίου η κατάθεση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου.

Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εννεάμηνο του 2018 ανήλθαν στα 14,2 δισ. Ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμετάβλητες στα 2,4 δισ. παρέμειναν τον Σεπτέμβριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, παρά την αύξηση των ταξιδιωτών κατά 4,9% σε ετήσια βάση, ενώ με αύξηση 1,2 δισ. “τρέχει” το 9μηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Νέο ρεκόρ εξαγωγών το 2018

Οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το 2018, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων. «Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, όπως φάνηκε και στο πλαίσιο του forum «Go in Thessaloniki» που διοργάνωσε πρόσφατα η Eurobank στη Θεσσαλονίκη, όπου 120 ελληνικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με πάνω από 50 ξένους εισαγωγείς από 20 και πλέον χώρες του κόσμου, η πλειονότητα των οποίων είναι πελάτες των 14 τραπεζών-μελών του Trade Club Alliance. Η ευκαιρία που παρουσιάζεται είναι μοναδική και δεν πρέπει να την αφήσουμε να περάσει αναξιοποίητη», υπογραμμίζει η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2018 σύμφωνα με ανάλυση του Συνδέσμου, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 3,49 δισ. ευρώ ή κατά 16,8% και ανήλθαν σε 24,34 δισ. ευρώ από 20,85 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή ανήλθαν στα 15,88 δισ. ευρώ από 14,27 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 1,61 δισ. ευρώ ή κατά 11,3%.

Ως φαίνεται, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι ικανοποιητική τόσο φέτος όσο και του χρόνου./IBNA