Πρώτο πόρισμα για τα σκάνδαλα στην Υγεία: Ευθύνες σε 4 πρώην υπουργούς 

Πρώτο πόρισμα για τα σκάνδαλα στην Υγεία: Ευθύνες σε 4 πρώην υπουργούς 

Στα κόμματα της Βουλής παραδόθηκε το πρώτο πόρισμα της εξεταστικής της επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας από το 1997 έως το 2014.

Πρόκειται για το κομμάτι τού πορίσματος που αφορά την αναγκαστική εκποίηση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν το 2014, το οποίο είχε ιδρυθεί ως κοινοφελές ίδρυμα και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η οικονομική ζημιά που υπέστη το δημόσιο αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή αποδίδονται ευθύνες σε τέσσερις πρώην υπουργούς Υγείας των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα. Πρόκειται για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη αλλά και στη διοίκηση του νοσοκομείου κατά την συγκεκριμένη περίοδο.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, απαιτείται «περαιτέρω διερεύνηση του όλου ζητήματος από τις  αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα».  Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή μεταξύ των κομμάτων θα πραγματοποιθεί την Τρίτη.

Έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς, όπως ανέφεραν πηγές της Ν.Δ., το αποτέλεσμα του πορίσματος συνιστά «επιχείρηση λάσπης»και «αντιπερισπασμό».

Στο μεταξύ, σοκ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη στην οποία προέβησαν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης κατά την έρευνά τους στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπόθεση που επίσης εξετάζεται από την εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Χιλιάδες έγγραφα που «αγνοούνταν» από την έρευνα βρέθηκαν στο κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ, κρυμμένα σε μυστική κρύπτη σε υπόγειο γκαράζ. Πρόκειται για παραστατικά που τεκμηριώνουν σοβαρές οικονομικές ατασθαλείες σε βάρος του Δημοσίου, που συμπληρώνουν τα υπό εξέταση πορίσματα.

Το αποτέλεσμα της εν λόγω έρευνας αναμένεται να φέρει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, ωστόσο, για την κυβερνητική πλειοψηφία κεντρικός στόχος είναι η ουσιαστική διερεύνηση γύρω από υποθέσεις που, όπως εκτιμάται, κόστισαν έως και 20 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο…. / IBNA