Πρώτο θέμα η Ελλάδα για το Eurogroup

Πρώτο θέμα η Ελλάδα για το Eurogroup

Ως βασικό και πρώτο θέμα θα είναι η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Βάσει αυτής «το Eurogroup θα αποτιμήσει εν συντομία την παιρετέρω πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης που απομένουν. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)».

Επιπλέον τονίζεται ότι «το Eurogroup έδωσε εντολή στο Euro Working Group να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων βάσει της αξιολόγησης από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (σ.σ.: εννοεί την έγκριση από κοινοβούλια όπου απαιτείται)  το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματός του».

Δόση και Τσακαλώτος με Rothschild

Παρά την εκκρεμότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του Ελληνικού τη Δευτέρα δεν αναμένονται εκπλήξεις. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χθες επαφές με την Rothschild στο Παρίσι και σήμερα συναντάται με επενδυτές και τράπεζες στο Λονδίνο. Την Δευτέρα θα βρεθεί στο Eurogroup με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

Aπό αυτά τα χρήματα, 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2018, 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από τα 6,7 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης προγραμματίζεται να δοθεί επίσης για ληξιπρόθεσμα αλλά θα εγκριθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο αν πρώτα το κράτος εκκαθαρίσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων…./IBNA