Πρόστιμο 77 εκατ. για την Βουλγαρία από την Ε.Ε.

Πρόστιμο 77 εκατ. για την Βουλγαρία από την Ε.Ε.

Βαρύς ο πέλεκυς για την Βουλγαρία και συγκεκριμένα για την κρατική εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Bulgarian Energy Holding (EAD), καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέβαλε πρόστιμο ύψους 77 εκατομμυρίων ευρώ στην επιχείρηση εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί, η οποία αντίκειται στις αρχές της υγιούς λειτουργίας της αγοράς ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η Bulgarian Energy Holding φέρεται να παρεμποδίζει την πρόσβαση τρίτων, ανταγωνιστικών προς την ίδια, εταιρειών στις βασικές υποδομές φυσικού αερίου της χώρας εδώ και μία πενταετία τουλάχιστον.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Bulgarian Energy Holding κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην λειτουργία και την αγορά ηλεκτρισμού της χώρας, με στόχο να επιφέρει βλάβες τους ανταγωνιστές της.

Σημειώνεται ότι η κρατική εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2011, ενώ από το 2013 έχει κινηθεί η διαδικασία για την διεξαγωγή της έρευνας σε βάρος της.

Ειδικότερα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι η Bulgarian Energy Holding εμποδίζει την πρόσβαση τρίτων εταιρειών στην μοναδική εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας, στο εγχώριο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και στον μοναδικό αγωγό εισαγωγής φυσικού αερίου στην Βουλγαρία.

«Χωρίς πρόσβαση σε αυτή την απαραίτητη υποδομή ήταν και είναι αδύνατο σε δυνητικούς ανταγωνιστές να εισέλθουν στην αγορά χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Βουλγαρία» καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο στέκεται εμπόδιο στην όποια προσπάθεια και εξέλιξη για την δημιουργία ανταγωνισμού και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Αποτέλεσμα τούτου είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Bulgargaz – θυγατρική της Bulgarian Energy Holding- να διατηρεί το απόλυτο μονοπώλιο.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο αφορά επίσης τις θυγατρικές της Bulgarian Energy Holding, Bulgargaz και Bulgartransgaz./IBNA