Πρόγευμα παρουσία Mogherini Κοτζιά Dimitrov στις Βρυξέλλες

Πρόγευμα παρουσία Mogherini Κοτζιά Dimitrov στις Βρυξέλλες

Νίκος Κοτζιάς καi Nikola Dimitrov θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στο πρόγευμα της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Federica Mogherini που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας 28 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Silken των Βρυξελλών. Στο πρόγευμα θα συμμετάσχουν πέρα των ΥΠΕΞ Ελλάδας και πΓΔ της Μακεδονίας και οι ΥΠΕΞ των χωρών μελών της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του προγεύματος, που πραγματοποιείται πριν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Το απόγευμα της Κυριακής 27 Μαΐου, ο Nikola Dimitrov είχε συνάντηση μιας ώρας με την Ύπατη Αρμοστή της ΕΕ Federica Mogherini, όπου έγινε πλήρης ανάλυση για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση η Federica Mogherini εξέφρασε την στήριξη της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και δήλωσε πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης «θα ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ».

Ο Nikola Dimitrov, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να δώσει διάλεξη μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, θα έχει επίσης συναντήσεις τόσο με την Ekaterina Zaharieva Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2018, όσο και με την  Karin Kneissl Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής εξάμηνη Προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου 2018.

Η επιθυμία του Nikola Dimitrov, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ενημερώσει τους ομολόγους του της ΕΕ για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό, ενώ επίσης θα ζητήσει το άνοιγμα του προενταξιακού διαλόγου, όπερ σημαίνει χρηματοδότηση από την ΕΕ για την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων και των υποδομών στην πΓΔ της Μακεδονίας. Ο στόχος αυτός θεωρείται εφικτός, καθώς η τελευταία αξιολόγηση από την πλευρά της ΕΕ, ήταν αρκούντως θετική για την προοπτική αυτή, καθώς η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας χωρίς την ολοκλήρωση της διευθέτησης της ονοματολογικής διαφοράς με την Ελλάδα, δεν είναι δυνατή.

Όπως τόνιζαν πηγές της ΕΕ στο IBNA, δεν υφίσταται καμία πίεση προς την μεριά της Ελλάδας στην επίτευξη λύσης, καθώς ο στόχος για διεύρυνση της Ένωσης είναι στο μακρινό 2025, χωρίς να είναι δεσμευτικό αυτό, όπως έχει τονίσει ο Πρόεδρος της Commission Jaen Claude Juncker.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA, δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev το Σαββατοκύριακο, παρά μόνο συνεχής επαφή των διπλωματικών τους γραφείων, σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Νέας Υόρκης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα συμμετάσχει, θα αναχωρήσει για την Γερμανία όπου θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό Πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier στις 28 Μαΐου, ενώ την Τρίτη 29 Μαΐου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογο του Heiko Maas. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο./IBNA