Πρωτοβουλίες για αναβάθμιση των διεθνών συνεργασιών συμφώνησαν Χριστοδουλίδης Κοτζιάς.

Πρωτοβουλίες για αναβάθμιση των διεθνών συνεργασιών συμφώνησαν Χριστοδουλίδης Κοτζιάς.

Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας  Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Κοτζιά.

Οι δύο Υπουργοί πραγματοποίησαν, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθως προέδρευσαν διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι συζητήθηκε μια πλειάδα θεμάτων, όπως οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, η κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και σημαντικές περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, όπως επίσης τις κοινές δράσεις Λευκωσίας και Αθηνών σε διάφορα επίπεδα.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την απόφαση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να αναθέσει σε μια προσωπικότητα να επισκεφθεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, για να διερευνήσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, έχοντας ως βάσει, πέραν των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και το πλαίσιο του ΓΓ όπως διαμορφώθηκε στο Crans Montana. Σε αυτό το πλαίσιο, η δική μας προσέγγιση είναι πως η αποστολή της προσωπικότητας που θα επιλέξει ο ΓΓ πραγματοποιηθεί αμέσως και χωρίς τους όποιους όρους και τις όποιες προϋποθέσεις».

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως σύμφωνα και με την φετινή Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία που άρχισε να συζητείται σε επίπεδο Βρυξελλών, «η χώρα απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την ΕΕ. Σημειώνουμε την χθεσινή δήλωση του κ. Erdogan ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον στόχο της ΕΕ. Ευελπιστούμε ότι η δήλωση του Τούρκου Προέδρου θα μετουσιωθεί και σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Κοτζιά αξιολογήθηκαν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των Τριμερών Διασκέψεων. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής τους σε συγκεκριμένους τομείς που άπτονται ευρύτερα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, ενώ αντήλλαξαν απόψεις για το πώς μπορούν οι εν λόγω συναντήσεις, από την μια να διευρυνθούν θεματικά σε συγκεκριμένους τομείς με ομονοούντα κράτη από την περιοχή, όπως επίσης κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και πώς μπορεί να υπάρξει μια πιο θεσμική διασύνδεση αυτών των συναντήσεων, κάτι που αναπόφευκτα θα έχει προστιθέμενη αξία, ανάμεσα σε άλλα, και στην αποτελεσματικότητά τους αλλά και στον σχεδιασμό τους. Σύντομα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις και προς τις δυο αυτές κατευθύνσεις, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Με τη σειρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη μεγάλη τιμή, συγκίνηση και χαρά που βρίσκεται στην Κύπρο.  «Θέλω να πω ότι κάναμε πολλές σκέψεις πώς να ανοίξουμε καινούργιους τρόπους και να προχωρήσουμε. Σήμερα κάναμε μια τολμηρή συζήτηση για να κάνουμε τολμηρά βήματα. Άκουσα με προσοχή μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση της κυπριακής πλευράς. Εμείς είμαστε ανοικτοί και σύμφωνοι στη βασική σκέψη που υπήρχε», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Συμπλήρωσε δε πως συζητήθηκαν οι τριμερείς διασκέψεις και οι πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για πώς θα μπορούσε να ενσωματωθεί και η Κύπρος σε αυτές τις γεωγραφικές διασυνδέσεις και συνεργασίες.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν τα θέματα της ενέργειας. Επιπλέον, έγινε ανασκόπηση της σταθερότητας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «είναι ένα από τα πιο θεμελιακά ζητήματα που μας απασχολούν και τους δύο».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, συζητήθηκαν και οι σχέσεις με την Τουρκία. «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα πάντα ονειρεύεται και ελπίζει σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία με την οποία θα έχουμε φυσιολογικές σχέσεις και φυσιολογικά σύνορα. Αν ο ένας στόχος μας είναι η Κύπρος ως κανονικό κράτος, ο άλλος, πιο δύσκολος στόχος είναι οι φυσιολογικές σχέσεις. Αυτό πορευόμαστε μαζί, και συζητήσαμε τρόπους και δρόμους για να επηρεάσουμε περισσότερο τους παίχτες -με την έννοια των διεθνών σχέσεων- που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Καταληκτικά, σε ερώτηση του ΙΒΝΑ σχετικά με την ενέργεια της Τουρκίας να καταθέσει χάρτες οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της αγνοώντας τις περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η Τουρκία έχει καταθέσει μια απάντηση σε εμάς στον ΟΗΕ και την περιφέρει όπου δει. Είναι λανθασμένες τοποθετήσεις, αλλά η Τουρκία προσπαθεί με όλους τους τρόπους να νομιμοποιήσει τα παράνομα αιτήματά της, γιατί όπως έχω πει προσπαθεί να κάνει νομιμοφανείς τις κινήσεις της. Αλλά το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε τέτοια σχέδια».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «οι όποιες αποφάσεις γίνονται σε σχέση με την υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου, της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας το 1982 και δεν προκύπτει η όποια ανησυχία από τέτοιες επιστολές ή δηλώσεις γίνονται από τουρκικής πλευράς». /ΙΒΝΑ

Photo: IBNA/Spiros Sideris