Προ των πυλών ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης του Zoran Zaev

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης του Zoran Zaev

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Zoran Zaev.

Όπως ανέφερε σήμερα ο Zoran Zaev , στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχουν ακόμη δύο αλβανικά κόμματα, τα οποία βρίσκονται σήμερα στην αντιπολίτευση. Πρόκειται για το ένα από τα δύο τμήματα του BESA, αυτό του οποίου ηγείται ο Afrim Gashi και για το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Menduh Thaci, το οποίο μετά από δέκα χρόνια επανέρχεται στην κυβέρνηση της πΓΔ της Μακεδονίας.

Το BESA του Afrim Gashi πιθανολογείται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού της πΓΔ της Μακεδονίας, ενώ το DPA τη θέση του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ακόμη, στην κυβέρνηση θα συμμετέχει και η «Ένωση Ρομά» του Ambdi Bajram, ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς στην πΓΔ της Μακεδονίας, ο οποίος πηγαίνει με όποιο μεγάλο κόμμα είναι στην εξουσία.

Το κόμμα του Afrim Gashi  διαθέτει τρεις βουλευτές στο Κοινοβούλιο, το κόμμα του Menduh Thaci δύο βουλευτές, ενώ το το κόμμα του Ambdi Bajram έναν βουλευτή. Με την προσθήκη των έξι αυτών βουλευτών, η κυβέρνηση του Zoran Zaev θα έχει τη στήριξη στη Βουλή περίπου 70 βουλευτών, από τους 120 που αριθμεί συνολικά το νομοθετικό σώμα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση του Zoran Zaev θα ενισχυθεί κοινοβουλευτικά και θα μπορεί να περνά πιο εύκολα νομοσχέδια, καθώς σήμερα διαθέτει οριακή πλειοψηφία.

Τον βασικό κορμό του σημερινού κυβερνητικού σχήματος αποτελούν η  «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Zoran Zaev και η αλβανική «Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση» (BDI) του Ali Ahmeti.