Προχωρούν οι 120 δόσεις και η προστασία πρώτης κατοικίας διαμηνύει η Αθήνα μετά την έκθεση της κομισιόν

Προχωρούν οι 120 δόσεις και η προστασία πρώτης κατοικίας διαμηνύει η Αθήνα μετά την έκθεση της κομισιόν

Στην διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει κανονικά η ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησαν πηγές του υπουργείου εργασίας, απαντώντας στους προβληματισμούς της κομισιόν όπως καταγράφονται στην Έκθεση της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Όπως επισημαίνουν ωστόσο η διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών θα χρειαστεί λίγο ακόμα χρόνο. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού- κάτι που επίσης καταγράφεται ως προβληματισμός στην έκθεση- ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων κάτι που, όπως τονίζουν στην Αθήνα, θα οδηγήσει στην τόνωση της  εσωτερικής ζήτησης και της κατανάλωσης ενώ θα δράσει ενισχυτικά και ως προς την  θετική δυναμική της οικονομίας και της απασχόλησης.

Νέα σύσκεψη κυβέρνησης-τραπεζιτών για την πρώτη κατοικία

Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί για το θέμα των “κόκκινων δανείων”. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης για το ζήτημα των τραπεζών και οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Κεντρικό ζήτημα ήταν η ενσωμάτωση των αλλαγών που έχουν προτείνει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αν και το νομοσχέδιο αναμενόταν να κατατεθεί έως το τέλος του μήνα, φαίνεται πως η κατάθεση στην βουλή μεταφέρεται για την επόμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν θα υπάρξει νέα παράταση στο προηγούμενο καθεστώς, τον λεγόμενο “νόμο Κατσέλη”, αλλά υπάρχει άτυπη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών να μην υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίες έως ότου ψηφιστεί το νέο σχήμα.

Στην Αθήνα αύριο ο Moscovici

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναμένει να λάβει  θετικά μηνύματα και στήριξη για την πορεία της οικονομίας από τον επίτροπο οικονομικών Pierre Moscovici που επισκέπτεται αύριο την Αθήνα. Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε σήμερα πως η εκταμίευση  του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης.

Σε αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισε την ανάγκη η Αθήνα να προχωρήσει στις συμφωνημένες δράσεις και  μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος αλλά και καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα θέματα. Τόνισε ακόμα ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο αποτελεί ένα “σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα”. Αυτό το μήνυμα θα στείλει και από την Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώ θα μιλήσει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές για τα οικονομικά.

Συμφωνία κυβέρνησης- εφοπλιστών για συνεισφορά 75 εκ. ετησίως

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, του υπουργού οικονομικών και του υπουργού ναυτιλίας με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών όπου υπογράφηκε συμφωνία που προβλέπει τη μόνιμη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσό που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστο 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να συμβάλλουν με επενδύσεις στην ενίσχυση των αναπτυξιακών της ελληνικής οικονομία./ΙΒΝΑ