Προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης στη συνάντηση Cavusoglu Pompeo.

Προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης στη συνάντηση Cavusoglu Pompeo.

Προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση στις Αμερικανο-τουρκικές σχέσεις υποδηλώνει η συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu με τον Αμερικανό ομόλογο του Mike Pompeo στη Σιγκαπούρη.

Η νέα διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας ΗΠΑ, έχει στο επίκεντρο της την κράτηση του αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Andrew Brunson και τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον εναντίον των Τούρκων Υπουργών Εσωτερικών Suleyman Soylu και Δικαιοσύνης Abdulhamit Gul.

Οι ΗΠΑ απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Andrew Brunson, ο οποίος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ενάμιση χρόνο που πέρασε σε τουρκική φυλακή καθώς διώκεται για σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις και «κατασκοπεία», κατηγορίες που ο ίδιος ο ιερωμένος και η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτουν.

Σε αντίποινα για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα, η Ουάσινγκτον πάγωσε τις καταθέσεις σε αμερικανικό έδαφος των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας, καθώς τους θεωρεί υπεύθυνους για την παράνομη όπως ισχυρίζονται κράτηση του αμερικανού πολίτη.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Ουάσινγκτον προτιμά μια διπλωματική προσέγγιση στην κρίση αυτή. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Heather Ann Nauert, «όλο αυτό διαρκεί πάρα πολύ» αναφερόμενη στην κράτηση του πάστορα Brunson η δίκη του οποίου άρχισε την άνοιξη και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή έως και 35 χρόνων κάθειρξης.

Mevlut Cavosoglu και Mike Pompeo είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων στους τούρκους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης./IBNA