Προδρόμου: Η Lute θα επιστρέψει στην Κύπρο στις αρχές του 2019

Προδρόμου: Η Lute θα επιστρέψει στην Κύπρο στις αρχές του 2019

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Jane Holl Lute, δεν μεταφέρει μηνύματα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τη νέα συνάντηση της με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την Τρίτη το πρωί, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η διαμόρφωση των όρων αναφοράς για την επανάληψη των συνομιλιών στην Κύπρο θα συνεχιστεί και η Lute θα επιστρέψει στην Κύπρο στις αρχές του 2019.

Ο Προδρόμου ρωτήθηκε εάν η απεσταλμένη του ΟΗΕ διαβίβασε οποιοδήποτε μήνυμα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci, τον οποίο συνάντησε τη Δευτέρα, ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος που συμμετείχε στη διαδικασία που διεξάγεται στο Κυπριακό.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόδρομος είπε ότι οι διαβουλεύσεις με την Lute συνεχίστηκαν σήμερα “στην ίδια δημιουργική και παραγωγική ατμόσφαιρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με την Lute, προκειμένου να διατυπώσει τους όρους αναφοράς ώστε να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και η Lute θα επανέλθει στις αρχές του επόμενου έτους “, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους αναφοράς, ο Προδρόμου είπε ότι συζητούν για τη διατύπωση των όρων αναφοράς. “Η απαιτούμενη συζήτηση λαμβάνει χώρα, τόσο όσον αφορά τις γενικές αρχές όσο και τις λεπτομέρειες”, πρόσθεσε.

Κληθείς να απαντήσει εάν έχει καθοριστεί ένα πλαίσιο όσον αφορά τους όρους αναφοράς, με βάση τις τρέχουσες συζητήσεις ενώ ρωτήθηκε κι αν υπάρχουν πληροφορίες για όσα συζητήθηκαν χθες κατά τη συνάντηση του Lute με τον Akinci, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “μια προσπάθεια διεξάγεται συστηματικά για τη διατύπωση των όρων αναφοράς. Μόλις υπάρξει κάτι για να ανακοινωθεί, θα το ανακοινώσουμε. ”

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος και εάν έχει συμφωνηθεί κάτι, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι γίνεται εποικοδομητική και παραγωγική δουλειά.

Κληθείς να πει αν η Lute μεταβίβασε οποιοδήποτε μήνυμα από τον Akinci ή οποιοδήποτε άλλο από τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαδικασία που διεξάγεται στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η Lute έχει αναλάβει εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την αποστολή της διατύπωσης των όρων αναφοράς και «δεν μεταφέρει μηνύματα. ”

Το Lute θα πραγματοποιείσει επίσης νέα συνάντηση την Τρίτη το πρωί με τον Akinci. Πριν επισκεφθεί την Κύπρο, η Lute είχε συναντήσεις με τhν Ύπατh Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Federica Mogherini, τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Stephen Lillie, ζήτησε συνάντηση με την Lute. Η συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, πριν η Lute εγκαταλείψει την Κύπρο αργότερα σήμερα. /IBNA

Πηγή: ΚΥΠΕ