Προβληματίζει η ύφεση στην Τουρκία

Προβληματίζει η ύφεση στην Τουρκία

Οι Τούρκοι σε 5 χρόνια έγιναν φτωχότεροι κατά 2.848 δολάρια

Προβληματισμό προκαλούν στους οικονομολόγους τα δεδομένα για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. Ενώ σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία η ετήσια ανάπτυξη το 2018 έφτασε στο 2.6%, τα τελευταία δυο τρίμηνα η ανάπτυξη είχε αρνητικό πρόσημο και αυτό δείχνει πως και το 2019 θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία στο Δ´ τρίμηνο η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με -3%. Όπως και το Γ᾽ Τρίμηνο με -1.1%.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Τουρκία. Το 2018 το κατά κεφαλή εισόδημα έφτασε στα 9632 δολάρια ενώ το 2013 το κατά κεφαλήν εισόδημα είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στα 12480 δολάρια. Η μεγάλη επιτυχία του κυβερνώντος  ΑΚ Parti ήταν η αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος που το 2002 ήταν μόλις στα 3581 δολάρια.

Αξιωματούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου και αναφέρουν πως θα έχει ενδιαφέρον πως, η μείωση του εθνικού εισοδήματος των Τούρκων θα έχει επιρροή στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο του 2019 έφτασε στο 19.4 %

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Βerat Albayrak υποστήριξε πως «τα χειρότερα πέρασαν και πως η τουρκική οικονομία θα έχει καλύτερες ημέρες»./ΙΒΝΑ