Πρεσβείες Σερβίας και Βοσνίας: Ωμή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου

Πρεσβείες Σερβίας και Βοσνίας: Ωμή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου

Με κοινή ανακοίνωση τους οι Πρεσβείες της Σερβίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, χαρακτηρίζουν ως ωμή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών του ελεύθερου εμπορίου, των περιφερειακών συμφωνιών και απειλή για την ασφάλεια την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αυξήσουν κατά 100% τους δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία και την Βοσνία Ερζεγοβίνη, ενώ κάνουν έκκληση στην Ελλάδα να παρέμβει ως μέλος της ΕΕ και εταίρος για την επιστροφή του Κοσσυφοπεδίου στην κανονικότητα του σεβασμού των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η χθεσινή απόφαση των προσωρινών θεσμών της αυτοδιοίκησης στην Πρίστινα για  αύξηση των δασμών κατά 100% στα προϊόντα από το υπόλοιπο τμήμα της Σερβίας και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αποτελεί την πλέον ωμή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών του ελεύθερου εμπορίου, των περιφερειακών συμφωνιών  και απειλή για την ασφάλεια.

Η απόφαση της Πρίστινα θα έχει απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες και πρακτικά σημαίνει την διακοπή του εμπορίου και την αναστολή της διαδικασίας ομαλοποίησης. Μια τέτοια κίνηση είναι απαράδεκτη, ειδικά όταν πρόκειται για την περιοχή μας που βρίσκεται στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Καλούμε τους πραγματικούς μας εταίρους στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταδικάσουν την κίνηση αυτή, ζητώντας εντός των θεσμών των Βρυξελλών τον σεβασμό από την πλευρά της Πρίστινα των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, να σταματήσει την τακτική των παραβιάσεων των περιφερειακών συμφωνιών και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου./ΙΒΝΑ