“Πράσινο φώς” για τους πρώτους υποψήφιους ευρωβουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ

“Πράσινο φώς” για τους πρώτους υποψήφιους ευρωβουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τους πρώτους 16 υποψήφιους για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την συνεδρίαση της πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα εγκρίνουν τον βασικό κορμό του ψηφοδελτίου. Στόχος του κόμματος αλλά και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα είναι το ευρωψηφοδέλτιο να αποτυπώσει μεταξύ άλλων την κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, των Πρασίνων αλλά και της νέας γενιάς.

Συγκεκριμένα, το “πράσινο φώς” πήραν οι υποψηφιότητες των εν ενεργεία ευρωβουλευτών: Δ. Παπαδημούλη, Κ. Κούνεβα και Στ. Κούλογλου. Επίσης, ο πρώην υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ο πρώην υφυπουργός παιδείας και πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Θ. Πελεγρίνης, η πρώην υφυπουργός Υγείας επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ως πρόταση του Φ. Κουβέλη, Μ. Σκοπούλη, το πρώην στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων, Ι. Κοντούλη και ο πρώην υπουργός ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής.

Επίσης ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Δ. Πλουμπίδη, υιού του ιστορικού γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, η μουσικοσυνθέτρια Μ. Λοίζου, ο δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης Κ. Αρβανίτης, η Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, η πρόεδρος Ελληνικών Κοινοτήτων και αδελφοτήτων Ιταλίας Όλ. Νάση, ο Γ. Χρηστάκης εκ μέρους του αναπηρικού κινήματος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ προσφύγων, Γ. Μουχαμαντί και η Μουσταφά Οφούκ, μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ετοιμάζεται συνδιάσκεψη των προοδευτικών δυνάμεων

Επίσης  πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ  αποφάσισε τα επόμενα βήματα για τις συκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Στο τέλος Μαρτίου, πιθανότατα στις 27, αναμένεται να διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και των κινήσεων, των οργανώσεων και των προσωπικοτήτων που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα για μια προοδευτική συμμαχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκδήλωση θα λάβει τα χαρακτηριστικά συνδιάσκεψης απ’όπου θα προκύψει κοινή πολιτική πλατφόρμα και πιθανότητα συντονιστικό όργανο. Παράλληλα πυκνώνουν οι εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με την πρωτοβουλίες “Γέφυρα” να διοργανώνει στις 21 Μαρτίου εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη.

Στην κατεύθυνση της κοινής δράσης σε επίπεδο Ευρώπης είναι και η  ανοικτή επιστολή της προοδευτικής συμμαχίας στο ευρωκοινοβούλιο, προς τους υποψηφίους των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για την προεδρία της Κομισιόν από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Ενόψει των ευρωεκλογών προτείνεται ατζέντα 10 σημείων, που προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την αλληλεγγύη. Στόχος η έναρξη διαλόγου που θα καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα./ibna