“Πράσινο φως” του ESM για τη δόση

“Πράσινο φως” του ESM για τη δόση

Εγκρίθηκε από το συμβούλιο του ESM η εκταμίευση των 6,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 5,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν σύντομα, ενώ το υπόλοιπο ποσό συνδέεται με την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο σημειώνει ότι η απόφαση ακολουθεί την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και την έγκριση που συμπληρωματικού MoU. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την πληρωμή χρέους, ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας.

Η πρώτη δόση αντιστοιχεί σε 5,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να πληρωθεί αύριο Τετάρτη. Το 1 δισ. ευρώ το οποίο αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορεί να διατεθεί μετά την 1η Μαίου. Εξαρτάται από την πρόοδο που θα κάνει η χώρα στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Δημοσίου και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Θα προηγηθεί νέα απόφαση του συμβουλίου του ESM.

Klaus Regling: Εκτός προγράμματος η Ελλάδα τον Αύγουστο

Με αφορμή τις εξελίξεις ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Klaus Regling δήλωσε: “Η σημερινή απόφαση αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά που έγινε από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την ολοκλήρωση εκτεταμένου σετ μεταρρυθμίσεων. Περιλαμβάνουν σημαντικούς τομείς στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, την συλλογή δημοσίων εσόδων, τη φορολογική πολιτική και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά να βγει επιτυχημένα από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση”…. / IBNA