Πράσινο φως από Γερμανία για τον αγωγό Νord Stream II. What’s next?

Πράσινο φως από Γερμανία για τον αγωγό Νord Stream II. What’s next?

Σε ακροβασίες θα κληθούν να επιδοθούν το προσεχές διάστημα τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όσο τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η απόφαση της Γερμανίας να ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή του δεύτερου σκέλους του αγωγού Nord Stream δηλώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει την Μόσχα την ώρα που η Ρωσία δέχεται ευθείες βολές από το σύνολο της Ε.Ε., έχοντας εμπλακεί σε ένα «πόλεμο» κατασκόπων.

Το Βερολίνο ωστόσο απορρίπτει την εκδοχή αυτή, υποστηρίζοντας ότι δεν υποκρύπτεται ουδεμία γεωπολιτική προσέγγιση και πως ο αγωγός Nord Stream ΙΙ αποτελεί απλώς επιλογή με οικονομικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Nord Stream ΙΙ αναμένεται να μεταφέρει υπό την Βαλτική ρώσικο φυσικό αέριο και ότι ο αγωγός Nord Stream I λειτουργεί από το 2011.

Την απόφαση για την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream ΙΙ έλαβε χθες η Ομοσπονδιακή Υδρογραφική Υπηρεσία.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται στην συνέχεια να συμφωνήσουν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του έργου, ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης «παραμονεύουν» ούτως ώστε με την πρώτη ευκαιρία να εμποδίσουν την πρωτοβουλία αυτή της γερμανικής κυβέρνησης, στηριζόμενες στο επιχείρημα ότι ο αγωγός Nord Stream μόνο αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, την στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς από το ρώσικο φυσικό αέριο.

Την «φιλική» τους συμβουλή έχουν προσφέρει στο ζήτημα αυτό και οι ΗΠΑ, προβάλλοντας το γεγονός ότι ο εν λόγω αγωγός αποτελεί εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την Μόσχα.

Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί η απόφαση αφενός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφετέρου, στην συνέχεια, εφόσον προχωρήσει το ζήτημα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να παρεμποδίσουν την εξέλιξη του αγωγού Nord Stream ΙΙ παρότι η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την νομικές πτυχές της υπόθεσης ήταν θετική.

Έπεται συνέχεια με πολύ ενδιαφέρον καθώς προβλέπονται κονταροχτυπήματα… / IBNA