Πολωνία: Στροφή στην ηλιακή ενέργεια – Στόχος η απεξάρτηση από την Ρωσία

Πολωνία: Στροφή στην ηλιακή ενέργεια – Στόχος η απεξάρτηση από την Ρωσία

Κίνητρα προκειμένου να γίνουν επενδύσεις στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας αναμένεται να προσφέρει η Πολωνία, η οποία έχει θέσει ως στόχο την αύξηση την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 200 MW σε ετήσια βάση τα επόμενα χρόνια χάρη στην είσοδο στο ενεργειακό της μείγμα των μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής στην Πολωνία καλύπτεται από την καύση άνθρακα, κατά συνέπεια η αύξηση του κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Το κυβερνών κόμμα εξελέγη το 2015 με την υπόσχεση στήριξης της βιομηχανίας άνθρακα και εισήγαγε πολιτικές που καθιστούσαν δυσκολότερη τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση άλλαξε κατεύθυνση το 2018 λόγω της ανάγκης να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Ε.Ε. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον Ιούνιο μάλιστα ενέκρινε μια τροποποίηση του νόμου για την μείωση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Την ίδια ώρα, η Πολωνία φαίνεται πως αυξάνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ, την Νορβηγία και τις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να μειώσει σταδιακά την εξάρτηση της στον άνθρακα αλλά και από την Ρωσία.

Αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις για να προμηθεύουν την Πολωνία με υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Σε βάθος χρόνου, οι συμβάσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν έως και το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών της χώρας σε LNG.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από το Κατάρ ξεκίνησαν το 2015.

Έκτοτε, αναπληρώνονται από έκτακτες παραγγελίες από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων, PGNiG, οι εισαγωγές LNG αυξήθηκαν πέρυσι σχεδόν κατά 60% σε σχέση με το 2017, μειώνοντας τις προμήθειες από την Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη κατά 6%.

Η Πολωνία βρήκε πρακτικά διέξοδο στο λιμάνι Swinoujscie, όπου κτίστηκε τερματικός σταθμός επεξεργασίας LNG, συνολικού κόστους 1 δισ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε – εν μέρει- με κονδύλια της Ε.Ε./IBNA