Ποιος ωφελείται από την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο;

Ποιος ωφελείται από την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο;

Με νέα ανοιχτή απειλή επανήλθε η Άγκυρα την Κυριακή με αποδέκτη όποια εταιρεία τολμήσει να δραστηριοποιηθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το επιχείρημα της; Η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πως είναι όμως δυνατό η παρουσία και η δραστηριότητα της όποιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια  στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην αποτελεί απειλή η συντήρηση ενός «εμπόλεμου» κλίματος στην περιοχή και τούτο παρά τις παρεμβάσεις «ουδέτερων» μερών, όπως οι ΗΠΑ ή η Ε.Ε.;

Η επικύρωση με την υπογραφή της ανάλογης συμφωνίας τον Δεκέμβρη της συμμαχίας του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου φαίνεται πως αντί να αποτελεί την έμπρακτη δέσμευση για την διασφάλιση της σταθερότητας στην ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου πυροδοτεί την ένταση…

Η Ανατολική Μεσόγειος φαίνεται πως φιλοξενεί σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου και πως μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί ένα μέρος μονάχα του πλούτου που «κρύβει» το υπέδαφος της περιοχής.

Η γεώτρηση που πραγματοποιεί η αμερικανική Exxon Mobil στην Ανατολική Μεσόγειο με την άδεια της κυπριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, δεν συμβάλει στην επίτευξη του στόχου, της διατήρησης της περιφερειακής σταθερότητας δηλαδή, αντιθέτως «προκαλεί αναστάτωση και διαταράσσει ευαίσθητες ισορροπίες».

«Ανανεώνουμε τις προειδοποιήσεις μας προς όλες τις εταιρείες που συνεργάζονται με την μονόπλευρη απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει στην διενέργεια ερευνών και γεωτρήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι ο επιμερισμός των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κύπρου παραπέμπει στον πυρήνα της επίλυσης του Κυπριακού» σημείωσε ο Hami Aksoy.

«Διευρύνουμε την δραστηριότητα μας πέραν της δικής μας υφαλοκρηπίδας σε περιοχές όπου η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” έχει παραχωρήσει άδειες στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας, την ΤΡΑΟ – Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι την ένταση την συντηρεί η στάση της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Όπως και να έχει, εάν λόγω της αυξανόμενης έντασης αποχωρήσουν από την περιοχή οι εταιρείες που αυτή την στιγμή αναζητούν το επόμενο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και διακοπεί άμεσα κάθε σχετική δραστηριότητα πέριξ της Κύπρου, η Ευρώπη θα χάσει την ευκαιρία να εξασφαλίσει μία ακόμη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η Άγκυρα θα πρέπει να αισθανθεί «τυχερή» ή μήπως όχι μόνο εκείνη;/IBNA