Ποιος θα «κερδίσει» τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – πΓΔ της Μακεδονίας;

Ποιος θα «κερδίσει» τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – πΓΔ της Μακεδονίας;

Στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης της Ελλάδας με την ΠΓΔ της Μακεδονίας, μέσω του λεγόμενου Διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – πΓΔ της Μακεδονίας.

Δύο είναι οι διεκδικητές για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και πΓΔ της Μακεδονίας στην Γευγελή.

Από την μία πλευρά είναι ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος ενέταξε στο δεκαετές αναπτυξιακό του σχέδιο, με προϋπολογισμό 48,7 εκατ. ευρώ, την κατασκευή του έργου.

Από την άλλη πλευρά είναι η εταιρεία Windows International (συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα Leonid Lebedev), η οποία έχει εκδηλώσει από τον Μάρτιο του 2017 το ενδιαφέρον της στην ΡΑΕ.

Η ΡΑΕ, όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του οργανισμού, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προκρίνει τον ΔΕΣΦΑ ως «επικρατέστερο»  για την κατασκευή του έργου, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την υλοποίηση ενός market test, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το έργο μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – πΓΔ της Μακεδονίας μπορεί να επεκταθεί έως την Σερβία.

Η ΡΑΕ, όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, είχε «παγώσει» τις όποιες συζητήσεις για τον συγκεκριμένο αγωγό.

Όμως, φαίνεται ότι το έντονο ενδιαφέρον της Snam, η οποία ηγείται της κοινοπραξίας στην οποία θα περιέλθει ο ΔΕΣΦΑ, λειτούργησε καταλυτικά.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι τρεις εταιρείες της κοινοπραξίας – Snam, Enagas και Fluxys – μετέχουν και στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει την πηγή τροφοδοσίας του Διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – πΓΔ της Μακεδονίας, όπως επίσης και οι δεξαμενές του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα.

Τον αγωγό Ελλάδας – Σκοπίων προωθούν ο ΔΕΣΦΑ μαζί με την αντίστοιχη κρατική Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων (MER Skopje) της ΠΓΔΜ.

Ο ΔΕΣΦΑ βασίζει την χρηματοδότηση του έργου σε ίδια κεφάλαια, επιχορήγηση ΕΣΠΑ και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)./IBNA