Ποια είναι η νέα σύνθεση του αλβανικού κοινοβουλίου;

Ποια είναι η νέα σύνθεση του αλβανικού κοινοβουλίου;

Η χώρα θα έχει τώρα μια νέα κοινοβουλευτική σύνθεση μετά την απόφαση που ελήφθη πριν από λίγες ημέρες από 57 βουλευτές της αντιπολίτευσης να παραιτηθούν από το κοινοβούλιο. Χθες, τέσσερις νέοι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να ενταχθούν στο κοινοβούλιο. Αυτοί οι βουλευτές ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση (SMI).

Ήταν η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή που αποφάσισε να εγκρίνει τις εντολές των νέων Βουλευτών αυτής της πολιτικής δύναμης που έχουν επιλεγεί από τον κατάλογο του κόμματος. Με βάση αυτές τις αλλαγές, ο πρώην βουλευτής Endrit Braimllari αντικαταστάθηκε από τον επόμενο υποψήφιο στον κατάλογο, Edmond Rushiti. Εν τω μεταξύ, στην εκλογική περιφέρεια των Τιράνων, ο πρώην βουλευτής Florida Kërpaçi αντικαταστάθηκε από τον υποψήφιο Ylli Shehi. Στο Ελμπασάν, η εντολή του Edmond Haxhinasto δόθηκε στον άλλο υποψήφιο Enver Roshi. Τέλος, η εντολή του πρώην βουλευτή της Δίβρης, Perparim Spahiu, δόθηκε στην υποψήφια Aurora Mara.

Έτσι, εκτός από τους 74 σοσιαλιστές βουλευτές, το κοινοβούλιο θα έχει πλέον τέσσερις βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος νομοθέτης του SMI, ο Lefter Koka, ο οποίος δεν συμφώνησε να παραιτηθεί από την εντολή του, θα συμμετάσχει επίσης σε κοινοβουλευτικές συνόδους. Έτσι, ο αριθμός των βουλευτών του SMI είναι πέντε, παρά το γεγονός ότι το κόμμα αυτό αποφάσισε ομόφωνα να εγκαταλείψει το κοινοβούλιο.

Όσον αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα, η κόρη του τελευταίου δημοκρατικού ανώτερου αξιωματούχου Azem Hajdari, η Rudina Hajdari, προειδοποίησε επίσης ότι μπορεί να μην συμφωνήσει να παραιτηθεί από την εντολή της, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της εκλογικής περιφέρειας Lushnja, Myslym Murrizi, επιβεβαίωσε θα παραμείνει βουλευτής. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τους νομοθέτες της SMI, θα υπάρχουν και άλλοι δύο δημοκράτες βουλευτές.

Πρόεδρος: Η πολιτική κρίση θα μπορούσε να έχει και πρέπει να αποφευχθεί

«Περνάμε μια πολιτική, συνταγματική και θεσμική κρίση, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί». Με αυτόν τον τρόπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ilir Meta, σχολίασε την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

“Διακηρύσσω διαρκώς ότι οι πολιτικές πλευρές πρέπει να συμμετάσχουν σε διάλογο, επειδή η χώρα αναμένει να λάβει μια πολύ σημαντική απόφαση τον Ιούνιο”, πρόσθεσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Borut Pahor. Ο Meta επιβεβαίωσε τη θέση του ότι η απόφαση του Ιουνίου σχετικά με το άνοιγμα συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ παραμένει πολύ σημαντική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνει έκκληση στην αντιπολίτευση και την κυβερνητική πλειοψηφία να προβληματιστούν και να ξεκινήσουν διάλογο.

“Ένας άλλος χρόνος μπορεί να περάσει και η χώρα ίσως παραμείνει με τη φιλοδοξία να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες. Καλώ όλες τις πλευρές να προβληματιστούν και να αποκαταστήσουν την πολιτική, συνταγματική και θεσμική ομαλότητα στη χώρα”, δήλωσε ο Meta./ΙΒΝΑ