Πιο κοντά σε bad bank

Πιο κοντά σε bad bank
Μετά τις προτάσεις της Κομισιόν που είδαν το “φως” της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται ότι ανοίγει η συζήτηση για τη δημιουργία bad bank στην Ελλάδα. Πάντως, η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς στην ΕΚΤ κυριαρχεί η άποψη πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια με ίδια μέσα.
Στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο διοικητής της ΤτΕ φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας ή και περισσότεροι κεντρικοί φορείς (ΑΜCs). Ωστόσο, ζήτησε να μην υπάρχει εφησυχασμός από τις τράπεζες καθώς πρέπει να πετύχουν τους ήδη συμφωνημένους με τον SSM (εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ) στόχους για μείωση των «κόκκινων» δανείων μέχρι το 2019.
Το παραπάνω φέρεται να συμμερίζονται και άλλα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αναμένει να ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία των stress test και να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ούτως ώστε να δειχθεί με ποιους τρόπους πρέπει να δημιουργηθεί μια ελληνική Bad Bank, αλλά και το ποιο κομμάτι της αγοράς θα πρέπει να αφορά.
Το σχέδιο της Ε.Ε για τη δημιουργία εθνικών Asset Management Companies (AMC) που θα αγοράζουν πακέτο «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες ώστε να το διαχειριστούν αποσαφηνίζει τη λειτουργία τους ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και να προκληθεί το λεγόμενο bail in, ή αλλιώς ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών από μετόχους, ομολογιούχους και καταθέτες.
Αναφορικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φαίνεται ότι επικρατεί η άποψη να προχωρήσει η ιδέα της bad bank, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημες και θεσμικές τοποθετήσεις επί του θέματος αυτού.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, το ζήτημα ερευνάται ενδελεχώς στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος που θα πρέπει να σχεδιαστεί και να κατατεθεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου και θα αφορά  την μετά το τρίτο πρόγραμμα περίοδο…. / IBNA