Πετρέλαιο: Παραμένει από επιλογή εκτός ΟΠΕΚ η Ρωσία

Πετρέλαιο: Παραμένει από επιλογή εκτός ΟΠΕΚ η Ρωσία

Προβληματισμό προκαλεί η πρόβλεψη ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν τα «ηνία» σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στην επόμενη πενταετία στην παραγωγή πετρελαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πιο συγκρατημένη πρόβλεψη της ΙEA, οι ΗΠΑ θα καλύπτουν το 60% της παγκόσμιας ζήτησης σε πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία ωστόσο θα διατηρήσει την «σημαντική» θέση της στην διεθνή αγορά για «πολλά χρόνια ακόμη».

Vladimir Putin & King Salman bin Abdulaziz Al Saud τής Σαουδικής Αραβίας, Μόσχα, Οκτώβριος 2017

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη η ΙΕΑ με αφορμή την διεξαγωγή του ενεργειακού συνεδρίου CERAWeek στο Χιούστον.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Μόσχα έκανε γνωστό, μέσω του υφυπουργού Ενέργειας της χώρας, Alexey Texler, ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά πως επιδιώκει ειδική σχέση συνεργασίας με τις δέκα τέσσερις χώρες παραγωγούς που συνιστούν τον οργανισμό.

«Είναι σαφές αυτή την στιγμή ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί αν και σε ελαφρώς διαφορετική βάση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «η ανάγκη συμπόρευσης είναι προφανής».

Η απόφαση που λάβαμε από κοινού το 2016 για την μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα «είδος οικογένειας» στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η αυξανόμενη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αποτελεί «κίνδυνο» για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, πάντως, η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα, παρά τις ενδεχόμενες ενστάσεις τού ΟΠΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι τον ΟΠΕΚ απαρτίζουν το  Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, τηv Βενεζουέλα, η Αγκόλα, η Αλγερία, η Γουϊνέα, η Γκαμπόν, ο Ισημερινός, το Κατάρ, η Λιβύη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νιγηρία.

Η απόφαση του να προχωρήσει στην μείωση της παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και να συγκρατηθεί η τιμή του στην συνέχεια, σταθερά, σε σχετικά υψηλά επίπεδα, μετά την μεγάλη πτώση που είχε υποστεί το 2014 και το 2015 εξαιτίας της υπερπροσφοράς πετρελαίου.

Νεότερες αποφάσεις σχετικά με το ζήτημα του ελέγχου των ροών του πετρελαίου θα λάβει ο ΟΠΕΚ στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών του στις 20 Ιουνίου 2018 στην Βιέννη.

Στόχος είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία «τόσο σταθερή όσο ο βράχος του Γιβραλτάρ», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo…./ΙΒΝΑ