Πετρέλαιο: Κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι

Για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κάτω από το συμβολικό όριο των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2017, όταν είχε βρεθεί στα ίδια επίπεδα λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και, κατά συνέπεια, για την ζήτηση.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) το ελαφρύ αργό παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,32 δολάρια (-2,36%) για να κλείσει στα 49,88 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αργού πετρελαίου είχε υποχωρήσει και πάλι κάτω από τα 50 δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά κατόπιν ανέκαμψε.

Η τιμή του πετρελαίου «άρχισε να υποχωρεί μετά την έναρξη, με πτωτική τάση, των συναλλαγών στην Wall Street» παρατήρησε αναλυτής της Clipper Data.

Σε μια ήδη ευάλωτη αγορά κάθε ένδειξη περί επιβράδυνσης της ανάπτυξης κατά τους επόμενους μήνες επηρεάζει την ζήτηση πετρελαίου.

Το τελευταίο διάστημα η αύξηση της παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και η πιθανή πτώση στην παγκόσμια ζήτηση καυσίμων έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των αγορών, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και των εταίρων του να εξισορροπήσουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» σημείωσε αναλυτής της Phillip Futures.

Η πτώση των πετρελαϊκών τιμών συνδυάζεται και με ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, λόγω της επιδείνωσης της εικόνας της παγκόσμιας οικονομίας.

Η καθίζηση των τιμών του «μαύρου χρυσού», αποτελούν ακόμη μία σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί πως η πρόσφατη συμφωνία ΟΠΕΚ- Ρωσίας επαρκεί για να απορροφήσει την πλεονάζουσα προσφορά στην αγορά.

Εξ άλλου, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν περιέλθει, με την σειρά τους, σε καθοδικό σπιράλ, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επέδρασαν δυσμενώς στο επενδυτικό κλίμα, με την αμερικανική Fed να προετοιμάζεται να αυξήσει, εντός της εβδομάδας, το κόστος δανεισμού χρήματος, για τέταρτη συναπτή φορά το τρέχον έτος./IBNA