Περιμένει την Lute η Λευκωσία μετά που είδε Cavusoglu

Περιμένει την Lute η Λευκωσία μετά που είδε Cavusoglu

Δεν έτυχαν θετικής αποδοχής τα όσα ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter

Το συμφέρον της Κύπρου ενδεχόμενα να ταυτίζεται με το συμφέρον της ΕΕ. Αν π.χ. η ΕΕ πει ότι η λύση του EastMed είναι η πιο συμφέρουσα και η καταλληλότερη δίοδος μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενώ η θέση των Τουρκοκύπριων και της Άγκυρας είναι να περάσει από την Τουρκία, θα ακολουθήσουμε τι είναι συμφέρον της Τουρκίας ή των Κυπρίων;

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Η συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu με την απεσταλμένη των ΗΕ Jane Hole Lute στην Τουρκία, έγινε γνωστή μέσω twitter από τον πρώτο ωστόσο η σημείωσή του ότι είναι εκ των ουκ άνευ η πολιτική ισότητα των τουρκοκυπρίων, δεν έγινε θετικά δεκτή από το πολιτικό παρασκήνιο στη Λευκωσία. Η οποία το τρέχον διάστημα αντιλαμβάνεται πως αντιφατικά μηνύματα στέλνονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία. Ενώ δηλαδή αξιωματούχοι της τελευταίας δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο για άλλο πλαίσιο λύσης, από τα κατεχόμενα προκύπτει πως δεν υπάρχουν άλλες λύσεις στο τραπέζι εκτός από τη ΔΔΟ.

Αυτό, το τι σκέφτεται δηλαδή η Τουρκία, κύκλοι στη Λευκωσία ελπίζουν να το έχει ξεκαθαρίσει στην Lute ο ΥΠΕΞ της χώρας, ο οποίος σημειωτέον θα έχει και συνάντηση με τον ομόλογό του της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο, ως συνέχεια των όσων είχαν πει Τσίπρας-Erdogan στην επίσκεψη του πρώτου στην Τουρκία.

Επισήμως η Λευκωσία για την ώρα είναι στην αναμονή για την κάθοδο της Lute, όπως αναμενόταν να γίνει όταν θα ολοκληρώνονταν όλες οι επαφές της με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ετοιμότητα Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαραυγή» δεν μπήκε σε λεπτομέρειες αναφορικά με το ποιες εξουσίες μπορούν να εκχωρηθούν στις συνιστώσες πολιτείες, μέσα από την πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Επανέλαβε ωστόσο πως δεν παίρνει πίσω τις θέσεις που έχει καταθέσει για το ΦΑ. «Το συμφέρον της Κύπρου ενδεχόμενα να ταυτίζεται με το συμφέρον της ΕΕ. Αν π.χ. η ΕΕ πει ότι η λύση του EastMed είναι η πιο συμφέρουσα και η καταλληλότερη δίοδος μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενώ η θέση των τουρκοκυπρίων και της Άγκυρας είναι να περάσει από την Τουρκία, θα ακολουθήσουμε τι είναι συμφέρον της Τουρκίας ή των Κυπρίων; Εάν η λύση του EastMed είναι ανεφάρμοστη, αν είναι αδύνατη η δημιουργία Τερματικού στην Κύπρου, εμείς δεν αποκλείουμε τη λύση αγωγού μέσω Τουρκίας αν και εφόσον εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και είναι πιο συμφέρουσα εκείνη η επιλογή. Αυτή την ώρα η ΕΕ χρηματοδοτεί τη μελέτη για τη βιωσιμότητα του EastMed. Πέστε ότι όλα καταλήγουν με βάση τα σενάρια, να εξυπηρετείται η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ μέσω του EastMed. Και τίθεται θέμα απόφασης. Εμείς θα λέμε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσω της ΕΕ, οι Τουρκοκύπριοι θα λένε να υλοποιηθεί μέσω της Τουρκίας. Με αυτή την έννοια αναφέρθηκα στο παράδειγμα του EastMed. Άλλωστε, ποιος κατάθεσε το νομοσχέδιο για το Ταμείο Υδρογονανθράκων; Ποιος επέμεινε να ψηφιστεί το συντομότερο; Και αυτό για να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα: Ότι ουδέποτε διανοηθήκαμε να σφετεριστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επανέλαβε την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως «δεν συμμεριζόμαστε την απαίτηση της Τουρκίας να πάμε για διαπραγματεύσεις μετά τον Ιούνιο. Μπορούσε εδώ και μήνες να είχε ξεκινήσει η διαπραγμάτευση», ανέφερε. Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε εξάλλου, εκ νέου, πως στους όρους αναφοράς πρέπει να περιλαμβάνονται και οι έξι παράμετροι του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές που αφορούν ασφάλεια-εγγυήσεις και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Σε σχέση με τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τις οποίες θα συζητηθεί το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε πως «είναι γνωστό ότι πάντα υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι και τώρα υπήρξε ήδη συνεννόηση. Θα έχουμε και ενημέρωση μετά τις επαφές αυτές»./IBNA