Περιμένει στοιχεία για το «Καλυψώ» ο Υπ. Ενέργειας της Κύπρου

Περιμένει στοιχεία για το «Καλυψώ» ο Υπ. Ενέργειας της Κύπρου

Ανακοίνωσε και σχέδιο χορηγιών για ΑΠΕ μετά από έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο

Σχέδιο χορηγιών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης. Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα αποφάσισε και ενέκρινε σχέδιο χορηγιών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας, συνολικής δαπάνης 24,5 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στην ολότητά του οικιακούς καταναλωτές. Το σχέδιο αυτό, το οποίο θα ανακοινωθεί και επίσημα από το Υπουργείο μας την επόμενη εβδομάδα, περιέχει τρεις κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά χορηγία για θερμομόνωση οροφών, ένα σχέδιο το οποίο τρέχει, αλλά αυξάνεται το μέγιστο ποσό χορηγίας από τα 1250 ευρώ στα 1500 ευρώ».

Ποιο είναι το σχέδιο

Το δεύτερο σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με τη μέθοδο του net metering, και αφορά σε χορηγία μέγιστου ποσού των 1000 ευρώ και το τρίτο σχέδιο αφορά συνδυασμό των δύο, δηλαδή και θερμομόνωση και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μέγιστο ποσό χορηγίας τις τρεις χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για το πλεόνασμα από το ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ το οποίο διατίθεται εξ ολοκλήρου για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια. Πρόκειται για έναν τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουμε να αποσβεστεί ταχύτερα η όποια επένδυση από τα νοικοκυριά η οποία μπορεί να επιφέρει και μέχρι 80% εξοικονόμηση στο κόστος του ηλεκτρισμού.

Πέραν της δέσμης μέτρων που ανακοινώνεται σήμερα και θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια, θα βοηθήσει και την Κυπριακή Δημοκρατία στην επίτευξη των στόχων της για το 2020». Ερωτηθείς αν υπάρχει απόσταση μέχρι τους στόχους για το 2020, ο κ. Λακκοτυρύπης είπε ότι «είμαστε περίπου στο 10% σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή. Πιστεύω είμαστε σε καλό δρόμο. Πρέπει να πάμε στο συνολικό στα 13 και για την ηλεκτροπαραγωγή στο 16. «Είμαστε σε καλό δρόμο τόσο με τα εμπορικά, σχέδιο το οποίο τρέχει, αλλά και με το σχέδιο που ανακοινώνουμε σήμερα, για να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να ενσωματώσει αυτού του είδους τα συστήματα στις οικίες του», τόνισε.

Για το «Καλυψώ»

Ερωτηθείς ο Γιώργος Λακκοτρύπης αν υπάρχει κάτι νεότερο είτε από πλευράς των Αμερικανών σε σχέση με τις πρόσθετες έρευνες στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας είτε κυρίως και από πλευράς των Γαλλο-Ιταλών, είπε ότι «όλα αυτά είναι σε εξέλιξη. Αναμένω τις επόμενες μέρες, τις επόμενες μια-δυο εβδομάδες να μου παραθέσουν τα στοιχεία για την ανακάλυψη στο «Καλυψώ».

Από εκεί και πέρα όπως τονισε σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη στο «Γλαύκος» ακόμα είναι νωρίς. Η κοινοπραξία έχει, βάσει σύμβασης, 30 μέρες για να ενημερώσει ως προς την πρόθεσή της αν χρήζει η ανακάλυψη επιβεβαιωτικής γεώτρησης, και μετά από αυτό ακόμη τρεις μήνες για να μας πει πού και πότε. «Συνεπώς, έχουμε ακόμη λίγο δρόμο. ‘Όταν έχουμε νέα θα τα ανακοινώσουμε», κατέληξε./IBNA