πΓΔ Μακεδονίας: Ανακοινώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα του ονόματος

πΓΔ Μακεδονίας: Ανακοινώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα του ονόματος

«Η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη, η λύση (για το θέμα του ονόματος) είναι εφικτή και για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔ της Μακεδονίας.

«Στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Zoran Zaev και Αλέξη Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων της Ελλάδας και της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.

Για την καλή βούληση που εκδηλώνουν οι δύο πλευρές, η κοινή γνώμη ενημερώθηκε πλήρως.

Η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι εφικτή και γι’ αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία. Χρειάζεται καλή βούληση και συμβιβασμός από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί  λύση, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών.

Για κάθε επόμενο σημαντικό βήμα προόδου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εκ νέου πλήρως» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε τι αποσκοπεί αυτή, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι πρόκειται για αντίδραση της κυβέρνησης της ΠΓΔ της Μακεδονίας  σε όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στο Euronews ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από την ηγεσία της ΠΓΔ της Μακεδονίας να δηλώσει ποιος θα είναι ο προσδιορισμός στη σύνθετη ονομασία και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη γι΄αυτό.

Νωρίτερα σήμερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Hristijan Mickoski σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα όσα ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στην ίδια συνέντευξη, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Zoran Zaev για «πλήρη σιωπή» και για απόκρυψη των όσων συμφώνησε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

«Τι συμφώνησε ο Zoran Zaev στο Νταβός στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιμένουν να μην υπερβαίνεται το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Τι κρύβεται από τη “μακεδονική” κοινή γνώμη; Στην χώρα κυριαρχεί πλήρης σιωπή γι’ αυτές τις ερωτήσεις που τίθενται ολοένα και πιο ηχηρά. Η κυβέρνηση αποφεύγει τις απαντήσεις και καθημερινά γίνεται προσπάθεια για αντιπερισπασμό με διάφορα θέματα » αναφέρεται στην ανακοίνωση του VMRO-DPMNE./IBNA