ΠΓΔΜ: O Πρόεδρος της χώρας, Gjorge Ivanov δεν αποδέχεται λύση erga omnes στο ζήτημα της ονομασίας

ΠΓΔΜ: O Πρόεδρος της χώρας, Gjorge Ivanov δεν αποδέχεται λύση erga omnes στο ζήτημα της ονομασίας

O Πρόεδρος της πΓΔ της Μακεδονίας, Gjorge Ivanov δεν αποδέχεται λύση erga omnes στο ζήτημα της ονομασίας (μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας) ανακοίνωσε πριν από λίγο το Γραφείο του.

«Η θέση του Προέδρου Ivanov βασίζεται σε αρχές και συγχρόνως είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των προηγούμενων Προέδρων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτή η θέση είναι ότι ο Πρόεδρος Ivanov δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes» αναφέρεται στην ανακοίνωση από το Γραφείο του.

Ο Gjorge Ivanov προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE το οποίο δεν συναινεί στο ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της πΓΔ της Μακεδονίας, σχετικά με το θέμα του ονόματος.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Ivanov θα δεχθεί την Πέμπτη τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔ της Μακεδονίας Nikola Dimitrov.

Πάντως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της χώρας, διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες μπορεί να υπογράψει και η κυβέρνηση της χώρας, επομένως ο Gjorge Ivanov δεν μπορεί να αποτρέψει μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ πΓΔ της Μακεδονίας και Ελλάδας για το θέμα του ονόματος.

Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι αντιτίθεται σε μία λύση erga omnes, δύναται να δυναμιτίσει το κλίμα στο εσωτερικό της πΓΔ της Μακεδονίας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και την ώρα που δημιουργούνται προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος τις επόμενες ημέρες./IBNA