πΓΔΜ: Φορολογικός συντελεστής 18% για εισοδήματα άνω των 1,500 ευρώ

πΓΔΜ: Φορολογικός συντελεστής 18% για εισοδήματα άνω των 1,500 ευρώ

Ο Υπουργός Οικονομικών της πΓΔ της Μακεδονίας Dragan Tevdovski, ανήγγειλε το Σάββατο, τη θέσπιση φορολογικού συντελεστή 18% για εισοδήματα άνω των 90.000 δηναρίων(1500 ευρώ).

Εξειδικεύοντας το μέτρο αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών της πΓΔ της Μακεδονίας, σημείωσε ότι το ποσό μέχρι 90.000 δηνάρια θα φορολογείται με συντελεστή 10%, ενώ το υπόλοιπο με συντελεστή 18%.

Ο Dragan Tevdovski χαρακτήρισε το μέτρο, το οποίο θα ισχύει από το νέο έτος, κοινωνικά δίκαιο, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε θα μειώσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη χώρα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της πΓΔ της Μακεδονίας, το ποσοστό που έχει εισοδήματα άνω των 90.000 δηναρίων το μήνα ανέρχεται μόνο στο 1% επί του συνόλου του πληθυσμού της χώρας.

Το δημόσιο της πΓΔ της Μακεδονίας, με το μέτρο αυτό θα εισπράττει περίπου 25 εκ. ευρώ ετησίως, τα οποία, σύμφωνα με τον Dragan Tevdovski, θα κατευθύνονται για την αντιμετώπιση της φτώχιας.

Ο Υπουργός Οικονομικών της πΓΔ της Μακεδονίας ανέφερε ότι η κλιμακωτή φορολόγηση των εισοδημάτων εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη καθώς και στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο επιχειρηματικός κόσμος, καθώς και τα οικονομικά και εμπορικά επιμελητήρια στη χώρα αντιδρούν με το μέτρο αυτό και ζητούν αναβολή του για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, θα αυξήσει την φοροδιαφυγή και θα συμβάλει στη μείωση των μισθών και των επενδύσεων στη χώρα.

Σήμερα στην πΓΔ της Μακεδονίας, ισχύει ενιαίος συντελεστής φορολογίας για όλα τα εισοδήματα ο οποίος ανέρχεται στο 10%./ΙΒΝΑ