ΠΓΔΜ: Το VMRO-DPMNE καλεί τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα για το ονοματολικό

ΠΓΔΜ: Το VMRO-DPMNE καλεί τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα για το ονοματολικό

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο αρχηγός του δεξιού αυτού κόμματος  Hristijan Mickoski, μετά την αποψινή  συνεδρίαση των κομματικών οργάνων σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με αυτήν αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ η συμφωνία, όπως είπε, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για ζητήματα εθνικής ταυτότητας.

O Hristijan Mickoski εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά του πρωθυπουργού της χώρας Zoran Zaev για τη συμφωνία, ωστόσο, σημείωσε ότι τον τελικό λόγο για εθνικά θέματα  πρέπει να έχουν οι πολίτες της χώρας και γι΄αυτό, όπως ανέφερε, καλεί τους υποστηρικτές του κόμματος και το λαό της χώρας να ενεργήσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα.

Εντός του VMRO-DPMNE είχαν ξεσπάσει διαφωνίες το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα. Η εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος προέτρεπε σε αποχή από το δημοψήφισμα, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και μάλιστα με θετική διάθεση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου  έχει ταχθεί η κυβέρνηση του Zoran Zaev και ο αλβανικός παράγοντας στην πΓΔ της Μακεδονίας , ενώ το  VMRO-DPMNE του Hristijan Mickoski απορρίπτει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις , το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει με μεγάλη διαφορά και αυτό διότι ένας μεγάλος αριθμός Σλαβομακεδόνων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες. Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Zoran Zaev είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν διπλές και τριπλές ερμηνείες για το αποτέλεσμα και στο σημείο αυτό, ο Zoran Zaev και ο αλβανικός παράγοντας της χώρας  ρίχνουν όλο το βάρος.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της πΓΔ της Μακεδονίας θα έχει την εξής διατύπωση:  «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;».

Μετά το δημοψήφισμα, εφόσον επικρατήσει το «ΝΑΙ», ανοίγει ο δρόμος για τις συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔ της Μακεδονίας , στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις με τέσσερις μήνες και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε η συμφωνία θα φθάσει στη Βουλή των Ελλήνων για κύρωση.