ΠΓΔΜ: Το “Republika Ilidenska Makedonija” είναι όνομα με χρονικό προσδιορισμό και δεν περιλαμβάνει καμία εδαφική βλέψη

ΠΓΔΜ: Το “Republika Ilidenska Makedonija” είναι όνομα με χρονικό προσδιορισμό και δεν περιλαμβάνει καμία εδαφική βλέψη

Η κυβέρνηση της πΓΔ της Μακεδονίας εκτίμησε ότι η προταθείσα ονομασία “Republika Ilidenska Makedonija” (Μακεδονία του Ίλντεν) είναι ονομασία με χρονικό προσδιορισμό και δεν περιλαμβάνει καμία εδαφική βλέψη

«Το “Republika Ilidenska Makedonija” είναι όνομα με χρονικό προσδιορισμό που αναφέρεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες του παρελθόντος και αποτελεί πραγματική δυνατότητα για συμβιβασμό που ικανοποιεί τις δύο πλευρές. Αναμένουμε ότι η πρόταση θα γίνει κατανοητή και θα βρει ευρύτερη υποστήριξη στην Αθήνα» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔ της Μακεδονίας.

«Με το όνομα αυτό κάνουμε πλήρη διαχωρισμό με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Διαχωρισμό από κάθε πλευρά. Η εξέγερση του Ίλιντεν είναι κοινός αγώνας του πολυεθνικού λαού μας για κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Και δεν περιλαμβάνει καμία εδαφική βλέψη έναντι καμίας γειτονικής χώρας, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Είναι ο ίδιος αγώνας, και το 1903 και το 1944» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η χώρα και οι πολίτες της δεν έχουν καμία εδαφική βλέψη και επιβεβαιώνουν την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων και τον σεβασμό στην κληρονομιά του ελληνικού λαού και της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η κυβέρνηση της πΓΔ της Μακεδονίας θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης στην διαφορά για την ονομασία, που διαρκεί 25 χρόνια.

«Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά σε λύση και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό αυτή την θετική ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες» καταλήγει η ανκοίνωση της κυβέρνησης του Zoran Zaev.