ΠΓΔΜ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις τροπολογίες του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις  τροπολογίες του Συντάγματος

Το υπουργικό συμβούλιο της πΓΔ της Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα το προσχέδιο των  τροπολογιών του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας Zoran Zaev , οι τροπολογίες αυτές είναι συνολικά τέσσερις

Η  πρώτη τροπολογία του Συντάγματος, αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της “Μακεδονίας”, από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Αχρίδας από το 2002, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων της πΓΔ της Μακεδονίας .

Με την τρίτη τροπολογία θα αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμα ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα  και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Με την τροπολογία  αυτήν, όπως σημείωσε ο Zoran Zaev , παρέχονται  ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και ισχύει για όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η πΓΔ της Μακεδονίας.

Η τέταρτη τροπολογία, σχετίζεται με την διασπορά της χώρας. Σε αυτήν αναφέρεται  πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους. Με αυτήν την τροπολογία απαλείφονται πλέον αναφορές που υπάρχουν σήμερα στο Σύνταγμα της χώρας, περί μέριμνας του κράτους για “τη θέση και τα δικαιώματα των μελών του μακεδονικού λαού  σε γειτονικές χώρας”.

Οι τροπολογίες θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή, η ολομέλεια της οποίας θα συνέλθει στις αρχές Δεκεμβρίου για να τις εξετάσει και να τις ψηφίσει. Για την έγκριση των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση του  Zoran Zaev διαθέτει άνετα… / IBNA