ΠΓΔΜ: Την Τετάρτη η χώρα θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΠΓΔΜ: Την Τετάρτη η χώρα θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, η πΓΔ της Μακεδονίας  θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ανέφερε ο εθνικός συντονιστής  της πΓΔ της Μακεδονίας  για την ένταξη της χώρας στον Οργανισμό αυτό, Stevo Pendarovski.

Η υπουργός ‘Αμυνας της πΓΔ της Μακεδονίας, Radmila Sekerinska σημείωσε ότι η απόδοση πρόσκλησης είναι το πρώτο βήμα για την  ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η τελική φάση θα είναι η κύρωση από τα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών της Συμμαχίας. Στο ενδιάμεσο, όπως σημείωσε η υπουργός ‘Αμυνας της πΓΔ της Μακεδονίας, τα Σκόπια θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση των υποχρεώσεων τους, που είναι απαραίτητες προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία προς το ΝΑΤΟ  και πιο συγκεκριμένα, στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και στις τροποποιήσεις του Συντάγματος της χώρας.

О Γ. Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, κατά τη συνάντηση που είχε πριν από περίπου δέκα ημέρες με τον πρωθυπουργό της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν υλοποιηθεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών και όταν τα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κυρώσουν το σχετικό πρωτόκολλο ένταξης.

Η ΠΓΔΜ αναμένει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι το 2008, όταν είχε τεθεί ως όρος η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.