ΠΓΔΜ: Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αύριο στα Σκόπια σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος

ΠΓΔΜ: Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αύριο στα Σκόπια σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος

Ο πρωθυπουργός της της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev συγκάλεσε για αύριο σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της χώρας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας Gjorge Ivanov, προκειμένου να εξετασθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ονόματος.

Προηγουμένως σήμερα, ΜΜΕ των Σκοπίων μετέδωσαν την πληροφορία ότι ο  Zoran Zaev, στη συνάντηση που είχε χθες στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, πρότεινε την ονομασία  «Republika Ilindenska Makedonija».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα ονομασία που φέρονται να προτείνουν τα Σκόπια,  θα ισχύει για όλες τις χρήσεις (τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς).

Ο Zoran Zaev, ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, απέφυγε να τις σχολιάσει, προσθέτοντας ότι πρέπει πρώτα να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της χώρας.

Πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι η πρόταση των Σκοπίων για το νέο όνομα της χώρας είναι αυτή ακριβώς που αποκάλυψαν τα τοπικά ΜΜΕ, δηλ. το «Republika Ilindenska Makedonija».

Οι περισσότεροι αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι με την πρόταση αυτή θα μπορούσε να συμφωνήσει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καθώς η ονομασία αυτή παραπέμπει στην εξέγερση του Ίλιντεν, το 1903, η οποία σε μεγάλο βαθμό χρεώνεται στην ιστορική οργάνωση της εποχής εκείνης, VMRO, πολιτικός “διάδοχος” της οποίας στην σημερινή πΓΔ της Μακεδονίας θεωρείται ακριβώς το VMRO-DPMNE.