ΠΓΔΜ: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση

ΠΓΔΜ: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της πΓΔ της Μακεδονίας με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη  την πρόταση της κυβέρνησης του Zoran Zaev σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Την πρόταση της κυβέρνησης αιτιολόγησε από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας , ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των ιστορικών αυτών περιστάσεων για τη χώρα και να υπερψηφίσουν την πρόταση. Ο Zoran Zaev απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, καλώντας τους «να αποφασίσουν κατά συνείδηση, απελευθερωμένοι από πολιτικές και κομματικές πιέσεις».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και υποστήριξε πως καλύτερη συμφωνία από αυτήν δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Zoran Zaev ότι η κοινωνία της χώρας είναι βαθιά διχασμένη, μετά την ταραχώδη πολιτική περίοδο των περασμένων ετών και ιδίως μετά τα βίαια επεισόδια στη Βουλή που σημειώθηκαν στις 27 Απριλίου 2017, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και ξυλοκόπησαν άγρια τον ίδιο τον Zaev  και βουλευτές του κόμματός του. Για ανάμειξη στα επεισόδια εκείνα κατηγορούνται και πέντε βουλευτές του VMRO-DPMNE. Ο πρωθυπουργός της χώρας, από το βήμα της Βουλής, απηύθυνε έκκληση για «εθνική συμφιλίωση» σχετικά με τα επεισόδια εκείνα, μία αναφορά που ερμηνεύεται ως πρόθεση για χορήγηση αμνηστίας προς τους πέντε υπόδικους βουλευτές του VMRO-DPMNE και στα άλλα στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος αυτού που συμμετείχαν στα επεισόδια στη Βουλή.

Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ilija Dimovski, ισχυρίστηκε ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της πΓΔ της Μακεδονίας .

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Zoran Zaev σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της , όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών./ΙΒΝΑ