ΠΓΔΜ: Προκηρύσσεται τις επόμενες ημέρες το δημοψήφισμα για το όνομα

ΠΓΔΜ: Προκηρύσσεται τις επόμενες ημέρες το δημοψήφισμα για το όνομα

Θέμα ημερών είναι πλέον η προκήρυξη του δημοψηφίσματος στην πΓΔ της Μακεδονίας για τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα στις Πρέσπες.

Η Βουλή της χώρας, μετά από συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενέκρινε χθες τα νέα μέλη της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία θα είναι αρμόδια για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Πάντως, συνεχίζεται η διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Zoran Zaev και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Hristijan Mickoski  για τη διατύπωση του ερωτήματος στο δημοψήφισμα, χωρίς ωστόσο αυτή να δύναται να εμποδίσει τις δρομολογούμενες εξελίξεις για την διεξαγωγή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλή της πΓΔ της Μακεδονίας, στην οποία τα κόμματα της συμπολίτευσης διαθέτουν άνετη πλειοψηφία, τις προσεχείς ημέρες  θα προχωρήσει στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος, το ερώτημα του οποίου θα συνδυάζεται με την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας, ενώ το αίτημα της αντιπολίτευσης, το ερώτημα του δημοψηφίσματος να αφορά την έγκριση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών και μόνο, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση του Zoran Zaev  αποδέχτηκε την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Βόρεια Μακεδονία) προκειμένου να απεμπλακεί η πορεία ένταξης της προς το ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν ότι ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, καθώς η χώρα έλαβε πρόσκληση να ξεκινήσει τις ενταξικαές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, ενώ τον Ιούνιο του 2019 υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev δήλωσε χθες ότι κατά πάσα πιθανότητα το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα έχει επιτυχή κατάληξη, Ταυτόχρονα κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να δηλώσει εάν θα συμμετέχει στο δημοψήφισμα, καλώντας τους υποστηρικτές της να προσέλθουν στις κάλπες ή αν θα επιλέξει να καλέσει σε αποχή./ΙΒΝΑ