ΠΓΔΜ: Προβάδισμα εξίμισι μονάδων για το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με δημοσκόπηση

ΠΓΔΜ: Προβάδισμα εξίμισι μονάδων για το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Με περίπου εξίμισι μονάδες προηγείται το «Ναι» ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στην πΓΔ της Μακεδονίας, σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση του “Μακεδονικού Κέντρου Διεθνούς Συνεργασίας” το 41,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της συμφωνίας, το 35,1% δήλωσε ότι θα ψήφιζε κατά, το 12,4% δήλωσε ότι θα επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται σε 11%.

Σε σχέση με την εθνοτική προέλευση, το 42,5% των σλαβικής καταγωγής πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι θα ψήφιζε κατά της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, ενώ το 27,4% θα ψήφιζε υπέρ.

Αντίθετα, το 88% των αλβανικής καταγωγής πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της συμφωνίας, ενώ μόνο 2,2 % δήλωσε ότι θα ψήφιζε κατά.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος στην πΓΔ της Μακεδονίας.

Επίσης, το 66,4% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, το 19,8% δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρωτοβουλία για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος, το 11,9% ανέφερε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει, ενώ 1,9% αρνήθηκε να απαντήσει.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.026 ατόμων το διάστημα 24 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2018.

Το κρίσιμο δημοψήφισμα στη χώρα θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και το ερώτημα που θα τεθεί είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Υπέρ της συμφωνίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου  έχει ταχθεί η κυβέρνηση του Zoran Zaev και ο αλβανικός παράγοντας στην πΓΔ της Μακεδονίας , ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  VMRO-DPMNE του Hristijan Mickoski απορρίπτει τη συμφωνία.