ΠΓΔΜ: Ποιοι «παίζουν» για υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές;

ΠΓΔΜ: Ποιοι «παίζουν» για υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές;

Συζητήσεις διεξάγονται στην πΓΔ της Μακεδονίας σχετικά με τους πιθανούς υποψηφίους που θα διεκδικήσουν με τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα στη χώρα για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 21 Απριλίου. Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει υποψηφίους, σημειώνοντας ότι ακόμα τους αναζητούν.

Το SDSM συναποφασίζει με τους εταίρους του

Για το κυβερνών κόμμα τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), οι πιο πιθανές υποψηφιότητες είναι η υπουργός Άμυνας Radmila Sekerinska, ο Υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov, ο Υπουργός Εσωτερικών Oliver Spasovski και ο εθνικός  συντονιστής για το ΝΑΤΟ, Stevo Pendarovski, αντίπαλος του Gjorge Ivanov στις προηγούμενες εκλογές. Τα ονόματά αυτά κυκλοφορούν στα ΜΜΕ, αλλά то SDSM σημειώνει ότι αυτά τα ονόματα δεν είναι επίσημα και ότι σύντομα θα αποφασιστεί ποιος θα χρισθεί υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές.

“Αυτήν την εβδομάδα θα έχουμε συνομιλίες εντός του κόμματος αλλά και του συνασπισμού σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και αν θα προτείνουμε έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο”, δήλωσε η αναπληρωτής πρόεδρος της SDSM, Radmila Sekerinska.

Η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα το οποία ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό, επιθυμεί έναν συναινετικό υποψήφιο που θα είναι αποδεκτός απ’ όλες τις κοινότητες, ιδιαίτερα για τις δύο μεγαλύτερες, τους Σλαβομακεδόνες και τους Αλβανούς.

“Έχουμε μια αρχική συμφωνία με το SDSM για να καταλήξουμε σε έναν συναινετικό υποψήφιο, επειδή πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι πάνω από όλους και ότι πρέπει να είναι σύμβολο της ενότητας”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Bujar Osmani.

Το VMRODPMNE θα επιλέξει τον υποψήφιο του μέσω διαγωνισμού

Το VMRO-DPMNE το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει ένας διαγωνισμός ο οποίος στοχεύει στην επιλογή του καλύτερου υποψηφίου αυτού του κόμματος για το προεδρικό αξίωμα . Οι πιό πιθανοί υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Trajko Slavevski, , τα στελέχη του κόμματος αυτού Vlatko Gjorcev και Tatjana Karakamiseva, καθώς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Antonio Milososki. Ωστόσο, ο τελευταίος αρνήθηκε να είναι υποψήφιος.

Εν τω μεταξύ, τα υπόλοιπα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, η Συμμαχία για τους Αλβανούς και το Κίνημα Besa εξετάζουν επίσης τη δυνατότητα να κατέβουν με έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο./ΙΒΝΑ