ΠΓΔΜ: Πέρασαν οι τροπολογίες για το Σύνταγμα από την κοινοβουλευτική επιτροπή

ΠΓΔΜ: Πέρασαν οι τροπολογίες για το Σύνταγμα από την κοινοβουλευτική επιτροπή

Το τέταρτο και τελευταίο σχέδιο τροπολογίας του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενέκρινε, το βράδυ της Κυριακής, η επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων της Βουλής της πΓΔ της Μακεδονίας.

Η κοινοβουλευτική αυτή επιτροπή, τις προηγούμενες ημέρες, είχε εγκρίνει με πλειοψηφία τις άλλες τρεις τροπολογίες. Υπέρ των σχεδίων τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ κατά οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει την 1η Δεκεμβρίου για την ψήφιση των σχεδίων των τροπολογιών του Συντάγματος . Για την έγκριση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (60 στους 120 βουλευτές), την οποία η κυβέρνηση του Zoran Zaev διαθέτει άνετα.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Η  όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Τα τέσσερα σχέδια των τροπολογιών που ενέκρινε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της πΓΔ της Μακεδονίας προβλέπουν τις εξής αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας :

Το πρώτο σχέδιο  τροπολογίας του Συντάγματος, αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, το οποίο περιέχει μία ιστορική διάσταση.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας, από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Αχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.Η συμπερίληψη της συμφωνίας της Αχρίδας στο προοίμιο του Συντάγματος αποτέλεσε αίτημα των αλβανικών κομμάτων της πΓΔ της Μακεδονίας.

Με το τρίτο σχέδιο τροπολογίας προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα  και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Στο τέταρτο σχέδιο τροπολογίας του Συντάγματος αναφέρονται τα εξής:

«1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.

  1. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
  1. Η Πολιτεία μεριμνά για τους ανήκοντες στον μακεδονικό λαό που ζουν στο εξωτερικό.
  1. Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις.
  1. Με αυτήν την τροπολογία αντικαθίσταται το άρθρο 49 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας»…/ IBNA