ΠΓΔΜ: Ο πρώην πρωθυπουργός Nikola Gruevski καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για χρηματισμό

ΠΓΔΜ: Ο πρώην πρωθυπουργός Nikola Gruevski καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για χρηματισμό

Δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε σήμερα πρωτόδικα τον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔ Μακεδονίας  Nikola Gruevski, σε φυλάκιση δύο ετών για χρηματισμό και προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης για υπόθεση που αφορά την προμήθεια, από το δημόσιο της χώρας, πολυτελούς τεθωρακισμένου αυτοκινήτου αξίας 600.000 ευρώ, , την περίοδο  που αυτός ήταν πρωθυπουργός της χώρας.

Για την ίδια υπόθεση, το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 6,5 ετών τον πρώην υφυπουργό, Εσωτερικών επί κυβέρνησης Gruevski, Gjoko Popovski, που ήταν ο κύριος κατηγορούμενος, για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.

Πρόκειται για τις πρώτες καταδίκες πολιτικών προσώπων στην πΓΔ Μακεδονίας για υποθέσεις που συνδέονται με το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απομάκρυνση του Gruevski από την εξουσία της χώρας.

Ο Nikola Gruevski δεν παρέστη σήμερα στο δικαστήριο κατά την ανάγνωση της απόφασης επειδή ήταν παρών σε άλλη δίκη, στην οποία είναι επίσης κατηγορούμενος και η οποία σχετίζεται με τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Μετά την ανάγνωση της καταδικαστικής απόφασης, οι δικηγόροι του Gruevski  δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός της υπόθεσης για την οποία καταδικάστηκε σήμερα, ο Gruevski κατηγορείται για τέσσερις ακόμα υποθέσεις που συνδέονται με τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Ο Gruevski απορρίπτει όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη εκστρατεία εις βάρος του, η οποία, όπως ισχυρίζεται, υποκινείται από την μεριά της κυβέρνησης του Zoran Zaev…./ ΙΒΝΑ