ΠΓΔΜ: Ξεκινούν οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα

ΠΓΔΜ: Ξεκινούν οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα

Μετά την απόφαση της Βουλής της πΓΔ της Μακεδονίας για την διεξαγωγή, στις 30 Σεπτεμβρίου,  δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, η κυβέρνηση του Zoran Zaev προχωρά τις σχετικές διαδικασίες, έχοντας και την ισχυρή υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, προκειμένου στο δημοψήφισμα να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα θα διαρκέσει 20 ημέρες, δηλ. αυτή θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Zoran Zaev  κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αναλογιστούν την «ιστορικότητα της στιγμής», όπως είπε και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, στηρίζοντας τη συμφωνία.

Από τη μεριά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, δεν ξεκαθαρίζει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ποια στάση θα τηρήσει στο δημοψήφισμα και αν θα καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, απορρίπτοντας τη συμφωνία, ή εάν θα καλέσει σε αποχή.

Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, τότε θα θεωρηθεί ότι οι «πολίτες δεν αποφάσισαν σχετικά με τη συμφωνία». Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση του Zoran Zaev  επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία που έχει η συμφωνία των Πρεσπών για το μέλλον της χώρας και να κινητοποιήσει, με τον τρόπο αυτό, όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο να προσέλθει στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα.

Όμως ακόμη και  στην περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50%, η κυβέρνηση του Zoran Zaev  εξετάζει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με όσα αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη, να παραπέμψει την όποια απόφαση για τη συμφωνία στη Βουλή της χώρας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το «ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό ίσως, το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση και όχι δεσμευτικό. Πάντως όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα.

Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, μετά από σχετική απόφαση της Βουλής της πΓΔ της Μακεδονίας, θα έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Το VMRO-DPMNE είχε ζητήσει το ερώτημα που θα διατυπωθεί στο δημοψήφισμα να αφορά αποκλειστικά και μόνο την έγκριση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου και να μην συνδέεται με την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Ωστόσο, το αίτημα αυτό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης. Ακόμη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι η επιλογή της κυβέρνησης του Zaev για “συμβουλευτικό” δημοψήφισμα και όχι “δεσμευτικό”, δημιουργεί σύγχυση και αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Johannes Hahn χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής της πΓΔ της Μακεδονίας  για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες που θα στηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τη στήριξη και την παρότρυνση των ΗΠΑ σχετικά με την επιτυχή έκβαση του δημοψηφίσματος αναμένεται να διαμηνύσει και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Matthew Palmer, ο οποίος θα επισκεφθεί τις προσεχείς ημέρες τα Σκόπια και θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς παράγοντες της πΓΔ της Μακεδονίας , ενώ όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα τόσο και περισσότεροι ξένοι παράγοντες και εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας αναμένεται να επισκεφθούν τα Σκόπια, προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξή τους σε αυτό.