ΠΓΔΜ: Ξεκινά η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αλλαγή του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Ξεκινά η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αλλαγή του Συντάγματος

Ξεκινά αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της πΓΔ της Μακεδονίας η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης του Zoran Zaev για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος.

Η συζήτηση στην επιτροπή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα διαρκέσει μέχρι  και το σαββατοκύριακο και την Δευτέρα, η πρόταση της κυβέρνησης  θα εξεταστεί από την ολομέλεια για την πρώτη ψηφοφορία. Η συζήτηση στην ολομέλεια, σε αυτή την αρχική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο μέχρι δέκα ημέρες, αν και εικάζεται ότι θα ολοκληρωθεί πιο σύντομα.

Για να εγκριθεί η πρόταση απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση του Zoran Zaev δεν διαθέτει και για να την εξασφαλίσει πρέπει να λάβει τη στήριξη ορισμένων βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO—DPMNE του Hristijan Micskoski, το οποίο έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.

Αν ο Zoran Zaev δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε όλα δείχνουν ότι στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου θα στηθούν κάλπες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές και πρακτικά αυτό σημαίνει πως όλες οι εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας θα μετατεθούν για πολύ αργότερα, ίσως προς το τέλος Απριλίου.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, όπως περιγράφεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Κοινοβουλίου, περιλαμβάνει συνολικά τρία στάδια, για την ολοκλήρωση των οποίων απαιτείται χρονικό διάστημα περίπου τριών-τεσσάρων μηνών.

Την ανάγκη της αλλαγής του Συντάγματος, ως προϋπόθεση για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών επεσήμανε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev.

H Angela Merkel, στην επιστολή της αυτή, σημειώνει ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την πΓΔ της Μακεδονίας και ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

 

————