ΠΓΔΜ: Ξεκίνησε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση επί των τροπολογιών του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Ξεκίνησε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση επί των τροπολογιών του Συντάγματος

Ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της πΓΔ της Μακεδονίας η συζήτηση επί των σχεδίων των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση Zoran Zaev, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων μπορεί να διαρκέσει έως 12 ημέρες (έως τρεις ημέρες για κάθε μία τροπολογία, ξεχωριστά). Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των τροπολογιών αυτών του Συντάγματος.Η έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί των τροπολογιών έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Zoran Zaev διαθέτει άνετα.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της της πΓΔ της Μακεδονίας αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Τι περιλαμβάνεται στις τέσσερις τροπολογίες

Η  πρώτη τροπολογία του Συντάγματος, αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας, από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Αχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.Η συμπερίληψη της συμφωνίας της Αχρίδας στο προοίμιο του Συντάγματος αποτέλεσε αίτημα των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα  και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Στην τέταρτη τροπολογία αναφέρονται τα εξής:

«1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.

  1. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
  1. Η Πολιτεία μεριμνά για τους ανήκοντες στον μακεδονικό λαό που ζουν στο εξωτερικό.
  1. Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις.
  1. Με αυτήν την τροπολογία αντικαθίσταται το άρθρο 49 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας»…/ IBNA