ΠΓΔΜ: Ξεκίνησε η δίκη για τα αιματηρά επεισόδια του Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο της χώρας

ΠΓΔΜ: Ξεκίνησε η δίκη για τα αιματηρά επεισόδια του Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο της χώρας

Ξεκίνησε σήμερα στα Σκόπια η δίκη για τα αιματηρά επεισόδια της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο της πΓΔ της Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Απριλίου 2017, μετά την εκλογή του βουλευτή του αλβανικού κόμματος BDI Talat Xhaferi στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, περίπου 1000 υποστηρικτές του τότε κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και του πρώην πρωθυπουργού Nikola Gruevski εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και τραυμάτισαν βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Zoran Zaev και αλβανικών κομμάτων. Μεταξύ των τραυματιών ήταν ο Zoran Zaev και ηγετικά στελέχη του κόμματός του.

Ο Talat Xhaferi είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του Κοινοβουλίου της πΓΔ της Μακεδονίας, αφότου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Συνολικά 30 άτομα κατηγορούνται για τα επεισόδια εκείνα. Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας, Mitko Cavkov και βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE που κατηγορούνται ότι διευκόλυναν την είσοδο των διαδηλωτών στο κοινοβούλιο. Εναντίον τους έχει ασκηθεί δίωξη για «τρομοκρατική δράση που έθεσε σε κίνδυνο την συνταγματική τάξη».

Μπροστά στο κτίριο του δικαστηρίου στα Σκόπια συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωϊ περίπου 100 άτομα, τα οποία υποδέχθηκαν τους κατηγορούμενους με χειροκροτήματα.

Τα επεισόδια εκείνα που σημειώθηκαν στο Κοινοβούλιο της πΓΔ της Μακεδονίας είχαν καταδικαστεί από την Διεθνή Κοινότητα και γύρισαν “μπούμερανγκ” στον  Nikola Gruevski και στο κόμμα του, το οποίο ένα μήνα αργότερα αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία στον Zoran Zaev, ο οποίος σε συνεργασία με αλβανικά κόμματα στη χώρα κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.