ΠΓΔΜ: Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το δημοψήφισμα

ΠΓΔΜ:  Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το δημοψήφισμα

Νέα σύσκεψη θα έχουν σήμερα το πρωί  στα Σκόπια οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της πΓΔ της Μακεδονίας σχετικά με τη διευθέτηση θεμάτων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, για την συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev , ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμμματος BDI, Ali Ahmeti και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος BESA, Bilal Kasami.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν πραγματοποιηθεί δύο ανάλογες συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών της χώρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ένα από τα κύρια σημεία διαφωνίας μεταξύ του Zoran Zaev και της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE είναι η διατύπωση του ερωτήματος που θα τεθεί στο δημοψήφισμα.

Ο Zaev όπως δήλωσε ο ίδιος, προτείνει το ερώτημα του δημοψηφίσματος να έχει την εξής διατύπωση:

«Επιθυμείτε την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη Μακεδονία και την Ελλάδα;».

Ένα τέτοιου είδους ερώτημα, εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σίγουρα θα ήταν δελεαστικό για τους ψηφοφόρους και η συμφωνία θα μπορούσε να εγκριθεί στο δημοψήφισμα.

Η αντιπολίτευση, η οποία έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας για το όνομα, βλέποντας το αυτό, επιδιώκει το ερώτημα στο δημοψήφισμα να αφορά την έγκριση ή όχι της συμφωνίας των Πρεσπών και μόνο και να μην συνδεθεί με την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα και από τη σημερινή σύσκεψη, η κυβέρνηση του Zoran Zaev φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει, με τη στήριξη και των αλβανικών κομμάτων της χώρας και να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, αψηφώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Το δημοψήφισμα θα προκηρύξει η Βουλή της πΓΔ της Μακεδονίας και αυτό αναμένεται να συμβεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Η  διεξαγωγή του κρίσιμου αυτού δημοψηφίσματος για τη συμφωνία σχετικά  με την ονομασία της χώρας, που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα στις Πρέσπες, δρομολογείται για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου…. / IBNA