ΠΓΔΜ: Καμπάνια υπέρ του δημοψηφίσματος θα διεξάγει η κυβέρνηση

ΠΓΔΜ: Καμπάνια υπέρ του δημοψηφίσματος θα διεξάγει η κυβέρνηση

“Κλίμα”, για επιτυχή έκβαση του δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας καλλιεργεί η κυβέρνηση του Zoran Zaev  και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να διεξάγει επικοινωνιακή καμπάνια υπέρ του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔ της Μακεδονίας, η εν λόγω εκστρατεία θα συνιστά «μία διαδικασία στοχευμένης επικοινωνίας δημοσίου συμφέροντος», με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τα οφέλη από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και για το σχέδιο βάσει του οποίου η χώρα θα κινηθεί προς την ΕΕ και τη Βορειοατλαντική  Συμμαχία.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του Zoran Zaev  δεν έχει γνωστοποιήσει το ποσό που θα δαπανήσει για την εκστρατεία αυτή, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω διαφημίσεων και άλλων καταχωρήσεων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης να διεξάγει καμπάνια υπέρ του δημοψηφίσματος συναντά αντιδράσεις στα Σκόπια, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με την απαγόρευση της κρατικής διαφήμισης στα  μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά ενέχει και τον κίνδυνο κομματικοποίησης του δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα αυτό θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες θα έχει την εξής διατύπωση:  «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;».

Υπέρ της συμφωνίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου  έχει ταχθεί η κυβέρνηση του Zoran Zaev και ο αλβανικός παράγοντας στην πΓΔ της Μακεδονίας , ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  VMRO-DPMNE του Hristijan Mickoski απορρίπτει τη συμφωνία.

Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής ποια στάση θα τηρήσει ενόψει του δημοψηφίσματος και αν θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να προσέλθουν στις κάλπες, απορρίπτοντας τη συμφωνία, ή εάν θα τους καλέσει να απέχουν από την ψηφοφορία. Μάλιστα, εντός του κόμματος αυτού εκφράζονται διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει στο δημοψήφισμα: η εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος τάσσεται υπέρ της αποχής, ενώ η μεταρρυθμιστική θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να καλέσει τους υποστηρικτές του να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν . Από τη μεριά του, ο νέος αρχηγός του VMRO-DPMNE, Hristiajn Mickoski, φαίνεται να προσπαθεί να εξισορροπήσει μεταξύ των δύο αντίθετων αυτών ρευμάτων και αδυνατεί να διαμορφώσει τη “γραμμή” που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κρίσιμο ζήτημα του δημοψηφίσματος. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές του VMRO-DPMNE αναφέρουνν ότι εξετάζεται και ένα τρίτο ενδεχόμενο, το οποίο για την ώρα φαντάζει και το πιθανότερο και αυτό είναι η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ενεργήσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα./ΙΒΝΑ