ΠΓΔΜ: Η πλειοψηφία υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΠΓΔΜ: Η πλειοψηφία υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όσο πλησιάζει η στιγμή για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην πΓΔ της Μακεδονίας σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, τόσο φαίνεται να αυξάνεται το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, προκειμένου αυτή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το International Republican Institute (IRI), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 57% των πολιτών της ΠΓΔΜ υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, έναντι 38% που είναι αντίθετο σε μία τέτοια εξέλιξη.

Το 49% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης εκδήλωσε την πρόθεση να ψηφίσει στο δημοψήφισμα υπέρ της επίλυσης του θέματος της ονομασίας, ενώ 22% δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά της προτεινόμενης αλλαγής του ονόματος. Ποσοστό 16% δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία για το δημοψήφισμα.

Σχετικά με την πρόθεση ψήφου, σε περίπτωση που διεξαγόταν τώρα βουλευτικές εκλογές στη χώρα, υπέρ του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM ) του Zoran Zaev θα ψήφιζε το 21% των ερωτηθέντων, ενώ το κόμμα της αξιμωατικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski συγκεντρώνει ποσοστό 18%. Τρίτο, έρχεται το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα BDI του Ali Ahmeti, με ποσοστό 7%. Μεγάλο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, το οποίο ξεπερνά το 45%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 1.100 ατόμων, το διάστημα 28 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2018, δηλαδή μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν την επίσημη προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα αυτό θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της πΓΔ της Μακεδονίας θα έχει την εξής διατύπωση:  «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;».