ΠΓΔΜ: Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος

Το 56,5% των πολιτών της πΓΔ της Μακεδονίας τάσσεται υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ποσοστό 40,8% κατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού “TELMA”.

Υπέρ της συνέχισης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος τάσσεται το 43,3% των σλαβικής καταγωγής πολιτών της πΓΔ της Μακεδονίας , ενώ ποσοστό 54,4% τάσσεται κατά. Αντιθέτως, το 92,6% των αλβανικής καταγωγής πολιτών της χώρας τάσσεται υπέρ της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος και μόλις 5,3% κατά.

Πρόθεση ψήφου

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM πρωθυπουργού Zoran Zaev) προηγείται με ποσοστό 26,8% έναντι 21,5% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Hristijan Mickoski, διατηρεί δηλαδή καθαρό προβάδισμα 5,3%.

Ακολουθούν το συγκυβερνών αλβανικό BDI του Ali Ahmeti με 6,7%, η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Zijadin Sela με 3% και το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κίνημα BESA με ποσοστό 2,4%. To ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 36%.

Το VMRO-DPMNE προηγείται στους σλαβικής καταγωγής ψηφοφόρους κατά 4,9%, ωστόσο στην γενική πρόθεση ψήφου, το SDSM υπερκαλύπτει αυτή τη διαφορά λόγω της αυξημένης επιρροής του στους ψηφοφόρους αλβανικής καταγωγής, όπου η απήχηση του VMRO-DPMNE είναι μηδενική.

Αναλυτές που σχολίασαν την δημοσκόπηση επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά ένα σλαβικό πολιτικό κόμμα, το SDSM του Zoran Zaev, φαίνεται να προηγείται στους ψηφοφόρους αλβανικής καταγωγής.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Η δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλο προβάδισμα του πρωθυπουργού Zoran Zaev, που συγκεντρώνει ποσοστό 21,4%. Ακολουθούν ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski με 7,4%, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Gjorge Ivanov με 6,1% και ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι με 5,7%,

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.100 ατόμων, το διάστημα από 7 έως 15 Νοεμβρίου 2018./IBNA