ΠΓΔΜ: Η κυβέρνηση του Zoran Zaev…”τρέχει” το δημοψήφισμα

ΠΓΔΜ: Η κυβέρνηση του Zoran Zaev…”τρέχει” το δημοψήφισμα

Στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev.

Η τελική ημερομηνία θα «κλειδώσει» περίπου στα μέσα Ιουλίου, μετά από σχετική απόφαση της Βουλής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Nezavisen Vesnik”, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, από τις οποίες θα εξαρτηθεί αν μέχρι τότε θα έχουν συμφωνηθεί οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πρωτοβουλία αυτή θα προκύψει από το κοινοβούλιο, ενώ στόχος είναι αυτή να συνυπογραφεί και από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, το οποίο, παρότι είναι αντίθετο με τη συμφωνία, έχει δεσμευτεί προγραμματικά η όποια συμφωνία να τεθεί στην κρίση των πολιτών με δημοψήφισμα.

Άγνωστο παραμένει επίσης το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να πάρουν θέση οι πολίτες. Εάν δηλαδή απαντήσουν ευθέως στο ερώτημα αν συμφωνούν με την συμφωνία Σκοπίων-Αθηνών ή μέσα σε αυτό γίνεται αναφορά στην ένταξη της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ώστε να γίνει πιο δελεαστική σε όσους σήμερα διαφωνούν.

Παράλληλα με την απόφαση για την προκήρυξη και το ερώτημα του δημοψηφίσματος, μένει να διευκρινιστεί και ο χαρακτήρας του, δηλαδή εάν αυτό θα είναι συμβουλευτικό ή δεσμευτικό. Το VMRO-DPMNE επιμένει το δημοψήφισμα να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ από την πλευρά του το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Zoran Zaev δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, υπογραμμίζει ωστόσο ότι ανεξάρτητα από τον τυπικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, η απόφαση των πολιτών θα είναι ουσιαστικά δεσμευτική για τους φορείς της εξουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης του Zoran Zaev είναι το δημοψήφισμα  να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για τις συνταγματικές αλλαγές που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του έτους, εφόσον η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι θετική.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εφόσον το δημοψήφισμα προκηρυχθεί στα μέσα  Ιουλίου, αυτό θα πρέπει να διεξαχθεί εντός 60-90 ημερών, δηλαδή από τα μέσα  Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη επανέρχεται στο κοινοβούλιο της πΓΔ της Μακεδονίας , η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας Gjorge Ivanov να υπογράψει την αρχική απόφαση της πλειοψηφίας. Πλέον απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 61 βουλευτών, σε σύνολο 120, ώστε να επιστρέψει εκ νέου στον Πρόεδρο Ivanov, ο οποίος υποχρεούται από το Σύνταγμα να την υπογράψει.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Ivanov δεν πρόκειται να υπογράψει και πάλι το σχετικό διάταγμα, όπως άλλωστε έπραξε και με το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην πΓΔ της Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι αυτός ψηφίστηκε δύο φορές από τη Βουλή.

Στην περίπτωση αυτή, ο Πρόεδρος της Βουλής Talat Xhaferi (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα BDI του Ali Ahmeti) έχει αναγγείλει ότι θα στείλει ο ίδιος, με δική του υπογραφή, για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τόσο τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας.