ΠΓΔΜ: Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τα τελικά κείμενα των τροπολογιών του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τα τελικά κείμενα των τροπολογιών του Συντάγματος

H κυβέρνηση της πΓΔ της Μακεδονίας κατέθεσε απόψε στη Βουλή τα τελικά κείμενα των τροπολογιών του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Zoran Zaev κατέθεσε στη Βουλή τέσσερις τροπολογίες.

Μα την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος αλλάζει η ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα γίνεται μνεία και στην ειρηνευτική συμφωνία της Αχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις διεθνοτικές συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τότε στη χώρα.

Στην τρίτη τροπολογία αναφέρεται ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών.

Η  τέταρτη τροπολογία αφορά τη μέριμνα του κράτους για τους υπηκόους του που ζουν στο εξωτερικό και σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.

  1. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.
  2. Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων κοινοτήτων καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
  3. Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Με τις τροποποιήσεις αυτές, αντικαθίσταται το άρθρο 49 του Συντάγματος της χώρας, το οποίο σήμερα αναφέρει ότι «η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».

Για την έγκριση των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές). Η σχετική συζήτηση στη Βουλή επί των τελικών τροπολογιών αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου 2019 και να ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου, με την διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας./IBNA