ΠΓΔΜ: Η Βουλή ψήφισε υπέρ του σχεδίου τροπολογίας του Συντάγματος με το οποίο αλλάζει το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία

ΠΓΔΜ: Η  Βουλή ψήφισε υπέρ του σχεδίου τροπολογίας του Συντάγματος με το οποίο αλλάζει το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία

Ξεκίνησε το Σάββατο  συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της πΓΔ της Μακεδονίας στην οποία εξετάζονται  τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, τα οποία κατέθεσε η κυβέρνηση του Zoran Zaev, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συνολικά, η κυβέρνηση της χώρας  κατέθεσε τέσσερα σχέδια τροπολογιών και ήδη, στη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών της συνεδρίασης ψηφίστηκαν δύο από αυτά. Για την έγκριση των σχεδίων τροπολογιών απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία (61 στους 120 βουλευτές), την οποία η κυβέρνηση του  Zoran Zaev  διαθέτει άνετα.

Συγκεκριμένα, η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε  την τροπολογία του Συντάγματος, με την οποία οι λέξεις “Δημοκρατία της Μακεδονίας” αλλάζουν με τις λέξεις “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και η λέξη “Μακεδονία” στο Σύνταγμα της χώρας αλλάζει με την λέξη “Βόρεια Μακεδονία”, εκτός του άρθρου 36 , το οποίο έχει μία ιστορική διάσταση.

Ακόμη, η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την τροπολογία που αφορά την διευκρίνιση ενός ιστορικού γεγονότος , την ASNOM ( Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της “Μακεδονίας”, από το 1944) και την ένταξη στο προοίμιο του Συντάγματος της χώρας της ειρηνευτικής συμφωνία της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών  του UCK και  δυνάμεων της πΓΔ της Μακεδονίας.

Υπέρ των δύο αυτών τροπολογιών του Συντάγματος ψήφισαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE.

Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι τα άλλα δύο σχέδια των τροπολογιών του Συντάγματος θα ψηφιστούν από την ολομέλεια της Βουλής  μέχρι την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Zoran Zaev, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής, σημείωσε ότι οι προτεινόμενες τροπολογίες του Συντάγματος της  χώρας  είναι σύμφωνες προς το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα της χώρας και οδηγούν στην εκπλήρωση των στρατηγικών συμφερόντων της, που είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ακόμη, πρόσθεσε ότι οι τροπολογίες θα ενσωματωθούν στο Σύνταγμα της χώρας μόνο εάν η Ελλάδα κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών και εγκρίνει το πρωτόκολλο προσχώρησης  της πΓΔ της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Από την μεριά του, το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPNNE υποστήριξε ότι οι τροπολογίες αυτές του Συντάγματος πρέπει να αποσυρθούν, καθώς όπως ισχυρίστηκε, είναι αντισυνταγματικές και βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Μετά την ψήφιση των σχεδίων των τροπολογιών θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση μερικών ημερών και στη συνέχεια θα κατατεθούν στη Βουλή τα τελικά κείμενα τροποποίησης του Συντάγματος, για την ψήφιση των οποίων απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (80 στους 120 βουλευτές). Η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2019./ΙΒΝΑ